Zaljubljeni tinejdžeri

Ljubav tinejdžera lijepa je i obično komplicirana, najviše zbog činjenice da se radi o godinama kada se čovjek još traži, mijenja, raste…
U toj dobi mlada osoba još ne razumije samog sebe, a ulazi u odnos s drugom osobom.

Stvari koje bi svaki tinejdžer trebao znati kada je zaljubljen:

Uvijek budi svoj/svoja
Biti s nekim u vezi pretpostavlja određene kompromise i dogovor no, to nikako ne znači zapostaviti svoje potrebe, želje, prijateljstva, svoje vrijeme…

I djevojke i mladići podjednako su zbunjeni
Mladići izgledaju samouvjerenije no, najčešće je to samo privid. I jedni i drugi zbunjeni su i nesigurni kada je ljubav u pitanju.

Nije važno tko kome pristupi prvi
To zaista nije važno! Ukoliko ti se netko sviđa, riskiraj! Ok, možeš dobiti ‘košaricu’. To nije kraj svijeta. Barem ćeš si moći reći da si pokušao/la. Zar nije gore pustiti da pored tebe samo prođe netko s kim bi možda mogla/ao stvoriti lijep odnos?

Nikoga ne možemo prisiliti da nas (za)voli
Ponekad nije važno koliko mi volimo neku osobu. Druga osoba jednostavno ne mora osjećati isto. Moramo naučiti vidjeti kada je vrijeme da krenemo dalje…

Ukoliko se samo jedna strana trudit – nije dobro
Kada se nekome sviđamo ta osoba će preuzeti neku inicijativu, pokazat će nam to na neki način. Osim kada su u pitanju izuzetno sramežljivi ljudi. Nije dobro da je samo jedna strana poticatelj razgovora, druženja, aktivnosti i sl.

Ne postoji ‘vrijeme za prvi poljubac’
Mladi ljudi ponekad vrše pritisak na sebe, unaprijed smišljaju scenarije i sl. Poljubac će se dogoditi onda kada bude vrijeme, samo se treba prepustiti (i opustiti).

Osmijeh čini čuda
Osoba koja se smiješi zrači i privlači pozitivnu energiju. Budite veseli, smiješite se i uživajte u najljepšim godinama.

Kada nisi siguran – reci ne!
Kada nisi siguran/na da nešto želiš, kada nisi spreman/na, radije reci ‘ne’. To ne mora biti definitivan odgovor, odgodi akciju i promisli o upućenom zahtjevu ili željama. Kod tinejdžera najčešći je problem spremnost na seksualne odnose, ali u ovu kategoriju također spadaju i pijenje, pušenje, eksperimentiranje s drogama i sl.

Seks ne dokazuje ništa
Seks, sam po sebi ne dokazuje ništa, ne dokazuje ljubav. Ukoliko imaš dvojbi oko pojedinih zahtjeva, uvijek dobro razmisli o njima i postavi si pitanje: ‘Želim li ja to doista? Hoće li mi kasnije biti krivo?

Nikada ništa ne radi pod pritiskom
‘Ako me voliš učiniti ćeš to zbog mene…’ To nije ljubav. Osoba koja voli drugu osobu (i poštuje ju) nikada od nje neće tražiti da učini nešto protiv svoje volje, svojih uvjerenja ili samo zato da nekome udovolji.

Ne zaboravi/zapostavi svoje prijatelje
Zaljubljeni su nerijetko skloni zapostaviti svoje prijatelje kada su u ljubavnoj vezi. Osoba s kojom trenutno jesi važna je no,  prijatelje ne treba zanemariti. Nakon prekida mnogi traže utjehu upravo kod onih koje su odbacili i zanemarili. Prijateljstvo je neprocjenjivo i treba ga čuvati. Pronađi ravnotežu. Nema potrebe da prijateljstvo isključuje vezu i obratno.

Slobodan prostor
Svaka ljubav, a posebno ona tinejdžerska zahtijeva vrijeme i emocionalnu snagu. Dobro je da osobe u vezi jedna drugoj daju malo prostora s vremena na vrijeme. Niti jedna od osoba uključenih u odnos ne smije se osjećati stisnuto, neslobodno. Tek kada nekoga pustiš shvatiš koliko si mu važan/na.

Život ne završava prekidom
Bez obzira koliko nas prekid veze uznemirio i koliku bol prouzročio, nije kraj svijeta. Boli i teško je, ali proći će. Suoči se sa svojim osjećajima, dopusti si tugu, isperi ju suzama. Život ide dalje, a ti si dovoljno snažna/an da se uhvatiš ukoštac s njime. I prekidi su dio života-

Živjeti ispunjeno ne znači nužno biti u vezi
Toliko prekrasnih izazova stoji pred mladom osobom: obrazovanje, prijateljstva, hobiji, obitelj, putovanja… Ispunjenje ne bismo trebali tražiti isključivo u drugoj osobi. Važno je ne zaboraviti na sebe, svoje želje, navike, osjećaje, vrijednosti, osobni rast.

Image by Luisella Planeta Leoni LOVE PEACE 💛💙 from Pixabay

ostavite svoj komentar