Zaljubljeni teenageri

Ljubav teenagera lijepa je i obično komplicirana.

Najviše zbog činjenice da se radi o godinama kada se čovjek još traži, mijenja, raste…
Teenager još ne razumije niti samog sebe, a sada je tu još netko…

Stvari koje bi svaki teenager trebao znati i kada je zaljubljen:

Uvijek budi svoj/svoja
Biti s nekim u vezi pretpostavlja određene kompromise i dogovor, no to nikako ne znači zapostaviti svoje potrebe, želje, prijateljstva, svoje vrijeme…

I djevojke i mladići podjednako su zbunjeni
Mladići izgledaju samouvjerenije, no najčešće je to samo privid. Ne dajte se zavarati. I jedni i drugi zbunjeni su i nesigurni kada je ljubav u pitanju.

Nije važno tko kome pristupi prvi
To zaista nije važno! Ukoliko ti se netko sviđa, riskiraj! Ok, možeš dobiti ‘košaricu’. To nije kraj svijeta. Barem ćeš si moći reći da si pokušao/la. Zar nije gore pustiti da pored tebe samo prođe netko s kim bi možda mogli podijeliti puno toga…

Nikoga ne možete prisiliti da vas (za)voli
Ponekad nije važno koliko vi volite neku osobu. Druga osoba jednostavno ne mora osjećati isto. Morate naučiti kada je vrijeme krenuti dalje…

Ukoliko se samo vi trudite – nije dobro
Kada se nekome sviđate ta osoba će preuzeti neku inicijativu, pokazat će vam to na neki način. Osim kada su u pitanju izuzetno sramežljivi ljudi. Ne morate uvijek vi biti poticatelj razgovora, druženja i sl.

Ne postoji ‘vrijeme za prvi poljubac’
Mladi ljudi ponekad vrše pritisak na sebe, unaprijed smišalju scenarije i sl. Dogodit će se onda kada bude vrijeme, samo se treba prepustiti (i opustiti).

Osmijeh čini čuda
Osoba koja se smiješi zrači i privlači pozitivnu energiju. Budite veseli, smiješite se i uživajte u najljepšim godinama.

Kada nisi siguran – reci ne!
Kada niste sigurni da nešto želite, kada niste spremni, radije recite ‘ne’. To ne mora biti definitivan odgovor, odgodite akciju i promislite o upućenom zahtjevu ili željama. Kod teenagera najčešći je problem spremnost na seksualne odnose, ali u ovu kategoriju također spadaju i pijenje, pušenje, eksperimentiranje sa drogama i sl.

Seks ne dokazuje ništa
Seks, sam po sebi ne dokazuje ništa, ne dokazuje ljubav. Ukoliko imate dvojbi oko pojedinih zahtjeva koje vam upućuje druga osoba, uvijek dobro razmislite o njima i postavite si pitanje: ‘Želim li ja to doista? Hoće li mi kasnije biti krivo?

Nikada ništa ne radite pod pritiskom
‘Ako me voliš učiniti ćeš to zbog mene…’ To nema veze sa pravim stanjem stvari. Osoba koja voli drugu osobu (i poštuje ju) nikada neće tražiti od nje da učini nešto protiv svoje volje, svojih uvjerenja ili samo zato da nekome udovolji.

Ne zaboravite/zapostavite svoje prijatelje
Djevojke su posebno sklone zapostaviti svoje prijatelje kada su u ljubavnoj vezi. Dečki su tu malo postojaniji. Osoba s kojom trenutno jesi važna je, no prijatelje ne treba zanemariti. Nakon prekida mnogi traže utjehu upravo kod onih koje su odbacili i zanemarili. Prijateljstvo je neprocjenjivo i treba ga čuvati. Pronađite ravnotežu. Nema potrebe da prijateljstvo isključuje vezu i obratno.

Slobodan prostor
Svaka ljubav, a posebno ona teenagerska zahtijeva vrijeme i emocionalnu snagu. Dobro je da osobe u vezi daju jedna drugoj malo prostora s vremena na vrijeme. Niti jedna od osoba uključenih u odnos ne smije se osjećati stisnuto, neslobodno. Tek kada nekoga pustite shvatiti ćete koliko ste mu važni…

Život ne završava prekidom
Bez obzira koliko vas prekid veze uznemirio i koliko bol vam prouzročio, to nije kraj svijeta. Naravno, boli i teško je, ali vjerujte, proći će. Suočite se sa svojim osjećajima, dopustite si tugu, isperite ju suzama. Život ide dalje, a vi ste dovoljno snažni da se uhvatite ukoštac s njime. Toliko je još lijepih stvari pred vama, vjerujte…

Živjeti ispunjeno ne znači nužno biti u vezi
Toliko prekrasnih izazova stoji pred mladom osobom: obrazovanje, prijateljstva, hobiji, obitelj. Ispunjenje ne smijete tražiti isključivo i jedino u drugoj osobi. Važnoo je ne zaboraviti na sebe samoga, svoje želje, navike, osjećaje, osobni rast. Fokusiranje samo na jednu osobu nije prihvatljivo.

ostavite svoj komentar