Zamjene za jaja u receptima

Iskušane i jednostavne zamjene za jaja u jelima…

U receptu gdje se koristi jedno do dva jaja, ona se mogu jednostavno preskočiti, osobito kod pripreme kruha i peciva. Umjesto jaja, stavi se žlica do dvije obične vode.
U trgovinama zdrave hrane mogu se nabaviti i gotovi praškasti proizvodi, komercijalna zamjena za jaja, a koriste se prema uputama za uporabu. Takvi proizvodi uglavnom sadrže škrob, brašno od tapioke, sredstvo za dizanje, guar gumu i sl.
Najjednostavnija i najjeftinija zamjena za jaja najčešće je obično biljno ulje koje izvrsno ‘drži’ formu kolača. Osim toga, u receptima za peciva, kolače i sl. pečena jela, umjesto jednog cijelog jajeta, mogu se koristiti: 2 žlice kukuruznog škroba pomiješane s 2 žlice vode, žličica i pol kupovne zamjene za jaja pomiješana s 2 žlice vode, žlica fino mljevenih lanenih sjemenki pomiješanih s 3 žlice vode – ostaviti da odstoji 10-ak minuta (za kolače koji sarže orašaste plodove), u kolačima jaje možete zamijeniti izgnječenom bananom (jedno jaje=1/2 manje banane), žlicom brašna pomiješanom sa žlicom vode, naribanim jabukama ili brašnom od cjelovitog zrna koje sadrži puno više škroba, trideset do pedeset grama zgnječenog tofua može zamijeniti jedno jaje.

ostavite svoj komentar