Zamjenski, „lažni“ sirevi

Zamjene za sir umjetne su, jeftine mješavine koje okusom i teksturom podsjećaju na pravi sir no, tu svaka sličnost prestaje. Riječ je o proizvodima koje je najbolje izbjegavati jer sadrže niz aditiva i brojne druge nezdrave sastojke (visok sadržaj zasićenih masnoća, loš kolesterol, škrob, umjetne boje, umjetne arome, konzervanse i dr.). Neki od njih mogu izazvati probavne pa i ozbiljnije zdravstvene teškoće (što ih u konačnici čini značajno skupljim od kvalitetnih sireva).

Free Sandwiches Slices vector and picture

Takvim proizvodi imaju duži rok trajanja i obično se koriste u lošijim restoranima, dodaju smrznutim obrocima, nekim grickalicama.

Osnovno je – pomno čitati deklaracije na proizvodu.

Free Cheese Milk photo and picture

Sirevi se prave od kravljeg, kozjeg ili ovčjeg mlijeka, pomoću sirila. Kvalitetan i zdrav sir može se proizvesti samo od kvalitetnog mlijeka. Prirodni, kvalitetni sirevi uglavnom imaju kratak popis sastojaka i skuplji su.

Sirevi u listićima koje koristimo za tople sendviče često sadrže mali postotak mlijeka, puno nezdravih masnoća i soli, sirutku, aditive… Aroma određene vrste sira dobiva se dodavanjem umjetnih aroma i boja. Ovakvi sirevi ne sadrže korisne bakterije koje imaju blagotvoran učinak na zdravlje crijeva, ne sadrže kalcij niti proteine.

Kod kupnje savjetujemo prednost dati siru u komadu. Naribani pakirani sirevi često sadrže nezdrave dodatke.

Zamjene za sir ne treba miješati s kvalitetnim veganskim sirevima biljnog podrijetla. Iako se po sastavu razlikuju od tradicionalnih mliječnih sireva kvalitetni veganski sirevi imaju drugih prednosti i nemaju štetan utjecaj na zdravlje.

Image by u_5pb0gcs0o8 from Pixabay
Image by DesignDraw DesignDrawArtes from Pixabay

ostavite svoj komentar