Zamrzavanje hrane – da ili ne?

Ljetni mjeseci i obilje svježeg voća i povrća vrijeme su kada treba spremati zalihe za zimu. Osim toga, zamrzavanje je jedna od alternativa bacanju hrane.

Pravilnim zamrzavanjem mesa, povrća i voća ne gube se njihovi hranjivi sastojci.

Koju hranu možemo zamrzavati?

Gotovo svu. Kod voća i povrća postupak se mora provesti relativno brzo nakon branja, a meso, riba i perad manje su osjetljivi u tom pogledu. Većina povrća je dobra za zamrzavanje, a blanširanjem ili kratkotrajnim umakanjem u vruću vodu inaktiviraju se enzimi prije samog zamrzavanja. Nakon blanširanja potrebno je obrađeno povrće brzo ohladiti i potom zamrznuti.Blackberries, Frozen, Clematis, Purple
Zamrznuti ne možemo konzerviranu hranu, jaja u ljuski, emulzije (poput majoneze, vrhnja), neke masne umake, salate.
Uvjet da zamrznuta hrana bude sigurna jest da ju zamrznemo svježu, neoštećenu, mikrobiološki prihvatljivu, bez previše masnog tkiva i da je zamrznemo na -18°C (na toj temperaturi mikroorganizmi usporavaju metabolizam i prelaze u fazu mirovanja). Zamrzavanje visokokvalitetnih proizvoda osigurava nakon odmrzavanja konzistenciju namirnice, vitamine, minerale, boju i okus.

Jednom odmrznuta hrana ponaša se kao svježa.

Ispravno odmrzavanje sastoji se u prebacivanju hrane iz zamrzivača u hladnjak ili stavljanje u hladnu vodu ili odmrzavanje u mikrovalnoj pećnici. Odmrzavanje se treba odvijati u ambalaži u kojoj je hrana zamrznuta. Nakon odmrzavanja treba brzo termički obraditi (skuhati) odmrznutu hranu.
Pakiranje je vrlo važan dio procesa zamrzavanja. Pakirati treba u ambalažu koja je nepropusna uz istiskivanje zraka. Ukoliko se ambalaža ošteti, što prije treba ju zamijeniti. Pravilno zamrznuta hrana je trajno sigurna za zdravlje.
Vrijeme zamrzavanja bitno je zbog kvalitete. Što je kraće vrijeme namirnica zamrznuta prije obrade i konzumiranja, to bolje!

Vrste namirnice prema duljini čuvanja u zamrzivaču na -18°C

1-2 mjeseca –  slanina i kobasice šunka, hrenovke, naresci
2-3 mjeseca –  meso peradi složena hrana termički obrađeno meso juhe i umaci gljive
3-4 mjeseca –  sirovo mljeveno meso zamrznuta gotova jela termički obrađeno meso peradi sirove iznutrice
4-12 mjeseci –  sirovo meso sirovo meso peradi u komadu
8-10 mjeseci –  sirovo meso divljači
6-10 mjeseci –  voće
6-12 mjeseci –  povrće

Image by Irina from Pixabay

ostavite svoj komentar