Zarobljeni osjećaji

Dugotrajno potiskivanje osjećaja može rezultirati tjelesnim bolovima, energija osjećaja preusmjerava se u unutrašnjost i može utjecati na imunološke funkcije organizma, na srčani ritam i krvožilni sustav, na biokemijske procese u mozgu i živčanom sustavu.

Kada doživimo neke osjećaje potrebno je osvijestiti ih i izraziti…
Osjećaji su izrazito važan dio našeg života. Oni koji ne dopuštaju osjećajima da izađu na površinu, ne prepoznaju ih i ne izražavaju, nego potiskuju i zanemaruju, energiju osjećaja preusmjeravaju u svoju unutrašnjost: unutarnje organe, mišiće, krvne žile, žlijezde s unutarnjim izlučivanjem, autonomni živčani sustav i dr.

Zbog potisnute energije tijelo može početi nepravilno funkcionirati. Mogu se javiti simptomi poput mučnine, bolova, vrtoglavice, opće slabosti, lupanja srca, stezanja u grudima, osjećaja manjka zraka, probavnih tegoba i sl.

Mnogi su već kao djeca naučili potiskivati osjećaje i iz različitih razloga pogrešno se odnositi prema njima.

Problem nije samo u potiskivanju negativnih, nego i pozitivnih osjećaja kao što su: radost, zadovoljstvo, opuštenost, ljubav…
Važno je naučiti prepoznati vlastite osjećaje, razgovarati o svojim osjećajima i poraditi na njihovom izražavanju.
Glavobolje nepoznatog uzroka, bolovi u grudima, osjećaj nedostatka zraka, mučnine i drugi neugodni, često i vrlo ozbiljni simptomi dobrim su dijelom rezultat potisnutih osjećaja.
Dugotrajno potiskivanje može prouzročiti i neke vrlo teške bolesti.

Image by 坤 张 from Pixabay

ostavite svoj komentar