Zašto baš ja?

Kada nas zadesi neko zlo, nesreća ili nevolja, mnogi od nas pitaju se Zašto baš ja?, Zašto meni? i slično.

No, kad nam se dogodi nešto lijepo ne pada nam pamet pitati se Zašto sam ja zdrav, a onaj drugi nije? Zašto sam sretna? Zašto imam dom i obitelj?

I dobro i zlo, i zdravlje i bolest dio su života. Izmjenjuju se, događaju, dolaze i prolaze…
Svijet svakodnevno pogađaju prirodne katastrofe, razaranja, bolesti, glad, epidemije i dr. Događa se i nebrojeno predivnih stvari koje podrazumijevamo i uzimamo zdravo za gotovo.

Prirodna je želja svakoga od nas da nas (i naše najmilije) nesreća mimoiđe, da živimo sretno i mirno, zadovoljno. No, nije u našoj moći kontrolirati svijet oko nas i događaje i stoga je mudro (i za mentalno zdravlje poželjno) prihvatiti ono što ne možemo promijeniti i smoći snage za nošenje sa životnim nedaćama.

U svemu tome korisno je pogledati malo prema unutra, prema sebi i osvijestiti svoju ulogu i odgovornost u kreiranju ili poticanju neželjenih događaja i odnosa.

Zdrav čovjek, kažu, ima puno problema. Bolestan samo jedan. No, dok smo zdravi rijetko razmišljamo o tome i rijetko iskazujemo zahvalnost za to što imamo, bilo da je rijč o zdravlju, obitelji, domu, poslu, prijateljima ili drugom.

ostavite svoj komentar