Zašto je integralni keks tri puta skuplji od običnog?

Integralni keks – osobita namirnica popularne nutricionistke.
Tajna integralnosti je da integralno (cjelovito) brašno sadrži sve dijelove zrna. Samljeveno je takvo kakvo jest, i nije naknadno prosijavano da bi se razdvojilo bijelo brašno jezgre zrna od posija koje čine ovojnice.

Baka mi je uvijek pričala kako su prasce u svinjcu hranili ostacima hrane iz kuhinje, svježom travom , kukuruzom i posijama. Posije smo nabavljali u lokanom mlinu i to je bila relativno jeftina i dobra hrana za prasiće. Cijena posija je bila oko deset puta manja od cijene brašna, jer se smatralo otpadom u procesu proizvodnje brašna i prodavalo uglavnom za prehranu stoke.

Da bi se dobilo bijelo brašno potrebno je: zrnje žita najprije samljeti, zatim prosijati da se odvoji brašno od posija, pa posebno pakirati brašno a posebno posije.

Da bi se dobilo integralno brašno: treba zrnje žita samljeti i zapakirati. To je jedan i pol od tri dijela procesa manje, tj. oko pedeset posto uštede u količini rada.

U konačnom proizvodu, integralnom brašnu, oko četvrtine volumena čine posije čija je cijena do deset puta niža od cijene bijelog brašna. Za očekivati bi bilo da je cijena integralng brašna barem upola niža od cijene bijelog brašna.

Pa zašto su onda ovi integralni keksi tri puta skuplji nego oni od bijelog brašna?

ostavite svoj komentar