Zašto je seks nakon svađe tako dobar?

Mnogi parovi, bila njihova veza dobra ili loša, doživljavaju naročito dobar seks nakon svađe. Nagomilana napetost koju su u svađi kumulirali –  kroz seks se otpušta i oslobađa.

Osim toga, poslije svađe potrebno je uložiti napor  u ‘uspješnost’ seksa koji treba učvrstiti povezanost oslabljenu svađom. Kao da si žele reći: “Pogledaj kako smo bliski, koliko si ljubavi možemo pružiti koliko si zadovoljstva možemo dati, doista pripadamo jedno drugom…”

Tijekom svađe, u nama se podiže razina testosterona, hormona odgovornog i za seksualnu želju i libido. Zato je i posve normalno da se čovjek poželi osloboditi tog hormonskog viška koji se u njemu nakupio. Za vrijeme vođenja ljubavi prestanemo biti usmjereni na svađu i argumente, već nas preplavi zadovoljstvo trenutka. I s tog stajališta odjednom kao da doživimo odmak. Prestane biti važno ono što je bilo jako važno u svađi.

S druge strane, ako je svađa nastala zbog akutnog problema koji stalno uništava vezu, teško da seks može pomoći. On je tada samo ‘zamagljivanje’ situacije. Može i tada biti dobar, ali kad završi, partnere zapljusne njihova realnost. Ne rješavanje konkretnih problema može dovesti do kraja veze ili do veze u kojoj partneri nisu zadovoljni te svoje nezadovoljstvo prenose na osobe oko sebe.

Ivana Grabar,
osobni terapeut i psihoterapeut za partnerske i seksualne odnose

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar