Zašto razgovarati o seksualnosti?

Čiji je to posao?

Povezivanju seksualnosti s pojmovima kao što su ljubav, nježnost, privrženost, briga za sebe, briga za druge, zdravo donošenje odluka, povjerenje i poštovanje vlastitih i tuđih granica – najbolje djecu mogu podučiti roditelji. Ti se elementi ne uče na satu biologije ili razredne zajednice, niti na televiziji, Internetu ili u liječničkoj ordinaciji. Ti se elementi uče godinama, kroz stotine situacija i razgovora i ta edukacija počinje od rođenja, a vode je najvažniji i najbliži ljudi – roditelji.

U kojoj dobi početi razgovore?

Što ranije počnite razgovarati s djecom o seksualnim temama, po mogućnosti počnite još onda kad se dijete toga ne srami. Naravno, ti razgovori neće imati opseg koji imaju razgovori s djecom teenagerske dobi. Odgađanje prvog seksualnog iskustva doprinosi psihološkom zdravlju djeteta. Istraživanja pokazuju da razgovori s djecom o toj temi utječu na odgađanje prvog seksualnog iskustva. A odgađanje prvog seksualnog iskustva doprinosi psihološkom zdravlju djeteta.
Istraživanja pokazuju da su oni tinejdžeri koji su imali prvo seksualno iskustvo prije 17. godine skloniji depresivnim raspoloženjima, pesimizmu i procjenjuju svoj život lošijim od svojih vršnjaka koji su odgodili prvo seksualno iskustvo iza 17. godine.

Zašto teenageri rano ulaze u seksualne odnose?

Zato što najveći broj informacija o seksualnosti dobivaju putem televizije, novina i Interneta, te od vršnjaka. Te su informacije vrlo često šture, nerealne ili neistinite. Razmislite samo o jednom sasvim običnom filmu kojeg možemo pogledati u bilo koje doba na televiziji: mušakrac i žena se svide jedno drugom, poljube se i … sljedeća scena koju vidimo su njih dvoje zajedno u krevetu.
Odrasli znaju da je cijeli proces upoznavanja, zavođenja, držanja za ruku, odlaska u šetnje, razgovora i postupnog zbližavanja, vrlo često skraćen zbog ograničenog trajanja filma, ali djeca to ne mogu znati. Stotine takvih polu-informacija dopire do dječjih glava i uči ih, na vrlo opasan način, o seksualnosti. Upravo zbog toga djeca se već u ranim tinejdžerskim godinama mogu osjećati kao pravi mali eksperti u tom području bez da su glavne elemente zdrave seksualnosti ikada međusobno povezali.

ostavite svoj komentar