Zatvor ili sloboda

U jednom australskom zatvoru u blizini Pertha budistički je redovnik poučavao grupu zatvorenika meditaciji. Jedan od zatvorenika zamolio je redovnika da im opiše kako se odvija život u jednom budističkom samostanu.

Redovnik im ispriča o tome kako ustaju u četiri ujutro, kako jedu samo jedan obrok dnevno, iz jedne posude, ne piju alkohol, ne gledaju televiziju niti slušaju radio, ne bave se sportom. Pričao je o tome kako je u njihovu samostanu ponekad prilično hladno jer nemaju grijanje no, puno rade pa se zagriju, u slobodno vrijeme uglavnom meditiraju ili čitaju. Spavaju na podu, sami peru svoje rublje itd.

Zatvorenici su bili iznenađeni strogošću redovničkog života. Zatvor im se sada činio boljim mjestom za život. U šali su pozvali redovnika da se preseli k njima. Na to im on reče: „Samostanski je život uistinu težak no, mi koji ga živimo, tu smo svojom voljom, želimo tako živjeti. U tome je najvažnija razlika između samostana i zatvora.“

Book, Jail, Prison, Learn, Read, Novel

Svako mjesto na kojem ne želimo biti ili svaka situacija u kojoj ne želimo biti, neovisno o okolnostima, za nas je zatvor.
Radimo li posao kojeg ne podnosimo, u zatvoru smo.
Ako smo u vezi u kojoj ne želimo biti, u zatvoru smo.
Ako smo u bolesnom i bolnom tijelu i to teško podnosimo, u zatvoru smo.
Ako nismo dobro sami sa sobom, u zatvoru smo.

Je li moguće pobjeći iz zatvora u našem životu?

Promijenimo li svoju percepciju i sagledamo svoju situaciju iz neke druge perspektive, osvijestimo li svoj problem i poradimo na njemu, možda uvidimo da naš problem/situacija i nije tako loša, možda uvidimo da imamo ključeve za odlazak iz zatvora (za promjenu), možda uvidimo da to zapravo i ne želimo toliko koliko smo mislili.

Budistički redovnik rekao bi: “Istinska sloboda je sloboda od želja, a ne sloboda želja.“

I mage by Marcello Rabozzi from Pixabay 

ostavite svoj komentar