Zavjese – koje odabrati?

Zavjese imaju važnu ulogu u uređenju interijera.

Kod kupovine dobro je pripaziti da se uklapaju u prostor, da su praktične, od prikladnog materijala i dobro sašivene.

Najbolje je zavjese kupovati u specijaliziranim trgovinama. U takvim su trgovinama na raspolaganju kupcima stručne osobe koje mogu pomoći savjetom i iskustvom.
Hoćete li odabrati klasične zavjese ili modernije izvedbe ovisi o tome kako je uređen prostor za koji kupujete zavjese, a ponajviše ovisi o vašem vlastitom ukusu i stilu.
Ono što ne biste trebali zanemariti jest prvobitna namjena zavjese. Želite li dekoraciju, osiguranje privatnosti, zaštitu od prejakog svjetla ili pak zavjesama vizualno odvojiti prostor.
Inače, danas su vrlo česte kombinacije modernih (panela, paketa, rolo, venecijanera) i klasičnih zavjesa. Uz pravilan odabir sukladnih boja i materijala moguć je cijeli niz odličnih kombinacija (na više vodilica).

Vrlo je praktično kombinirati prozračne i lagane zavjese sa tamnim i nepropusnim zavjesama kako biste uvijek mogli postići željeni ugođaj u prostoru (ljeti zamračiti, zimi osvijetliti). Mogućnost zamračivanja dosta je važna za spavaće sobe.
U veće prostorije pravilnog oblika i svjetlijih zidova lijepo se uklapaju i duge zavjese, tamnijih boja, dok su za manje prostore prikladniji svijetliji i kraći tipovi zavjesa.
Mogućnosti su uistinu velike – više vodilica, drvene ili metalne karniše, sa prstenovima ili zavjesama koje su šivane na određeni način, za određenu karnišu, sa različitim mehanizmima pomicanja/podizanja.

Što se materijala tiče, prije odabira pomno pročitajte deklaraciju na materijalu i način održavanja. U prodavaonicama se mogu naći i zavjese od neprikladnih i materijala koji se teško održavaju. Nije nevažno mogu li se zavjese održavati kod kuće ili je nužno odnijeti ih u kemijsku čistionicu.
Lijepo nije uvijek i praktično, a praktičnost ne mora isključivati ljepotu. Procijenite što je vama važno.

Važnu ulogu pri odabiru ima i eventualna sklonost alergijama nekog člana obitelji. Ukoliko se radi o alergiji na prašinu svakako je dobro pripaziti da izbor bude zavjesa koja se lako održava.

ostavite svoj komentar