Zbrajanje kalorija

Nije sve u kalorijama…

Najveći broj dijeta počinje zbrajanjem kalorija. Međutim, kako prehrana nije samo termodinamički sustav nije važno imati kontrolu isključivo nad kalorijskim unosom. Kvaliteta hrane koju unosimo i njen biokemijski učinak na naš organizam važniji su od broja unesenih kalorija. To bi otprilike značilo da će se bolji učinak postići unosom kaloričnije hrane koja je nutritivno bogata nego unosom niskokalorične, nutritivno siromašne hrane čiji biookemijski učinak nije povoljan. Npr. bolje je pojesti pečena pileća prsa nego krišku bijelog kruha koja je kalorijski znatno niže vrijednosti, ali unesena u organizam ima negativne učinke.
Osim toga, ne manje važno, izbor hrane utječe na ukupno stanje organizma. BudeMo li samo zbrajali kalorije može nam se lako dogoditi da na kraju izgledamo i osjećamo se umorno, bezvoljno, starije, bez energije i dr.

Najbolji put ka zdravom izgledu je pažljiv odabir onoga što stavljamo na tanjur i prihvaćanje zdravih prehrambenih navika ne kao prisilu i režim s određenim rokom trajanja, nego kao trajnu i neophodnu životnu promjenu.

ostavite svoj komentar