Zbrinjavanje jestivog ulja iz kućanstva

Kućanstva i restorani stvaraju veliku količinu korištenog jestivog ulja. Restorani podliježu zakonskoj obvezi prikupljanja i zbrinjavanja no, ulje iz kućanstva obično završi u odvodu i kao takvo nanosi štetu prirodi onečišćujući tlo i vode da ne govorimo o začepljenjima i neugodnim mirisima iz odvoda koje uzrokuje.

Ulje koristimo za pripremu hrane, često prženjem ili pirjanjem. Na taj način stvore se milijuni litara otpadnog jestivog ulja, a ono umjesto da zagađuje i štetni može biti vrijedna sirovina za proizvodnju bio goriva, sapuna, deterdženata i sintetskih guma.

Što možemo napraviti s korištenim uljem?

Informirati se
U nekim gradovima postoji organizirano preuzimanje jestivih ulja i njihovo zbrinjavanje, u reciklažnim dvorištima, na benzinskim crpkama i specijaliziranim spremnicima. Informirajte se kakva je situacija u vašoj sredini. 

Ponovna upotreba
Ulje za kuhanje može se koristiti više puta što, s obzirom na nove cijene ulja možda i nije opcija za odbaciti. Važno je pripremiti odgovarajući spremnik (staklenku), ohladiti ulje, filtrirati ga (kroz cjediljku), uliti u spremnik i držati u hladnjaku za toplih dana. Za prženje hrane (poput mesa ili ribe), ulje se može ponovno upotrijebiti do četiri puta. Za laganiju hranu (npr. krumpir), može se upotrijebiti  čak do osam puta. Savjetujemo ponovnu upotrebu ulja za sličnu vrstu hrane kako bi izbjegli okus prethodne u novom jelu (npr. ulje koje se koristilo za prženje ribe ne koristiti za prženje piletine).

Obavezno hlađenje
Kako god odlučili baciti ulje važno je potpuno ga ohladiti prije zbrinjavanja. Ulje se može i zamrznuti pa zamrznuto zbrinuti.

Kompostiranje
Za kompostiranje je poželjno koristiti samo manje količine ulja i to onog korištenog za kuhanje povrća.

Miješanje s drugim namirnicama ili tvarima
Prije nego ulje bacimo možemo ga pomiješati s upijajućim namirnicama ili tvarima poput brašna, piljevine,  iskorištenog pijeska za mačke i sl.

Image by Engin Akyurt from Pixabay 

ostavite svoj komentar