Zdrav osmijeh = lijep osmijeh

Oralno zdravlje dio je općeg zdravlja koji značajno utječe na kvalitetu života. Zdrava usna šupljina (zdravi zubi i zdrave desni) omogućuje nam hranjenje, govor i zadovoljavajući socijalni kontakt. Oboljenja usne šupljine i zuba (karijes i parodontopatije ) česta su pojava. Pravilnom i pravovremenom brigom i njegom mogu se u značajnoj mjeri prevenirati ili umanjiti.

Rizični čimbenici

Zubni karijes nastaje uzajamnim djelovanjem čimbenika koji određuju brzinu i opseg stvaranja zubnog plaka koji je glavni uzrok nastanka karijesa. To su:

  • stanje zuba odnosno kvaliteta cakline i cementa,
  • prisutnost mikroorganizama u zubnom plaku (najčešće kao uzročnik Streptoccocus mutans),
  • sniženi pH sline (niži od 5,5) uslijed načina prehrane,
  • proteklo vrijeme.

Ovi čimbenici određuju brzinu i opseg stvaranja zubnog plaka koji je glavni uzrok nastanka karijesa.

Prvi (vidljivi) znak pojave zubnog karijesa je promjena boje zuba na mjestu

Brushing, Teeth, Tooth, Brush, Woman, Young, Bathrobe

nastanka karijesa. Izvana karijes može izgledati sićušno, poput točkice, no, ispod površine cakline zapravo može biti velik i dubok. Na karijes može ukazivati osjetljivost zubi na toplo, hladno i slatko, ali i ne moraju. U početnoj fazi nastajanja karijesa (karijesa cakline) osjetni simptomi ne moraju biti prisutni sve do trenutka prodora karijesa u dublje slojeve kada dolazi do podražaja živčanih nastavaka u dentinu i zubobolje koja prestaje nakon što prestane podražaj (toplina, hladnoća, slatko, pritisak). Ukoliko se karijes proširi i zahvati živac dolazi do spontane boli ili one koja nakon podražaja ne prolazi.  

Prevencija obuhvaća:

  • redovito i pravilno pranje zuba kvalitetnom zubnom pastom,
  • smanjeni unos slatkog (hrane i pića koja sadržavaju šećer),
  • redovite kontrole kod stomatologa;

Četkanjem zubi mehaničkim putem odstranjujemo naslage na zubima. Te naslage jedan su od čimbenika nastajanja karijesa i problema sa desnima. Mjesta na kojima se najčešće pojavljuje karijes su na zagriznim površinama stražnjih zuba, površinama između zuba, mjestima gdje se zadržavaju ostaci  hrane, teško dostupnim mjestima i onima koja ne čistimo dovoljno detaljno.

Pravilna i redovita oralna higijena podrazumijeva četkanje zuba nakon svakog obroka, u trajanju od najmanje tri minute. Važno je dobro isčetkati sve površine, posebno na stražnjim zubima i one gdje se zadržavaju ostaci hrane. Uz normalnu četkicu poželjno je koristiti i interdentalnu četkicu ili zubni konac koji služe za čišćenje površina između zuba koje je teško obuhvatiti normalnom zubnom četkicom.

Dio pravilne brige o zdravlju zuba i usne šupljine redovite su kontrole kod stomatologa. Dva puta godišnje preporuča se posjetiti stomatologa koji će naše zube i usnu šupljinu pregledati stručno, temeljito, uočiti ono što mi sami ne možemo (npr. početak ili širenje karijesa), spriječiti širenje karijesa, sanirati postojeći, smanjiti eventualnu bol ili nelagodu, spriječiti infekcije i dr.

Naviku održavanja oralne higijene učimo od malena i valja nam prakticirati je cijeli život želimo li imati zdrave zube i usnu šupljinu te lijep osmijeh. Osim svakodnevnog četkanja zubi i redovitih kontrola kod stomatologa lijepom, zdravom osmijehu u značajnoj mjeri pridonose zdravi prehrambeni izbori, a posebno izbjegavanje konzumacije prevelikih količina šećera u hrani i pićima (gazirana, slatka pića), te konzumacija uravnotežene, raznolike hrane koja je bogata nutrijentima koji izgrađuju naše tijelo,  integralnim namirnicama i onima koje se ne lijepe za zube, hranom koju treba duže žvakati.

Pravilnom i redovitom brigom i njegom zuba i usne šupljine, pravilnom prehranom i redovitim kontrolama kod stomatologa preveniramo bolesti usne šupljine i zuba te njihovo širenje ukoliko se pojave.

Lijep osmijeh je zdrav osmijeh.

Photos courtesy of Pixabay

Tekst preuzet s portala “Vrata zdravlja”

ostavite svoj komentar