Zdrava hrana

Pitanje prioriteta…

Lako dostupna i jeftina, loša hrana dobrim je dijelom zaslužna za veliki porast broja pretilih osoba (i posebno djece). Trend ulaganja u količinu i cijenu umjesto u kakvoću proširio se sa zapada i k nama. Što veća pakiranja, što niža cijena…ID-100349292

Kvalitetnija hrana obično je skuplja što je sasvim logično jer se uzgaja manje intenzivno i s puno više truda i rizika. Ipak, u mnoštvu zdravih namirnica nađe se i puno onih koje nisu znatnije skuplje od onih „jeftinih“– valja samo više promišljati i kombinirati.

Konzumacija zdrave hrane češće je pitanje prioriteta, rjeđe pitanje skupoće odnosno nedostatka sredstava.

Jeftina je hrana primamljiva, stvara nas ovisnima i lako joj je pribjeći u vremenima kad, osim s novcem, ratujemo i s vremenom. Izvor je praznih kalorija, a njezina priprema obično ne zahtjeva znatniji trud. Posljedično – jedemo prečesto i jedemo previše.

Kupnjom i konzumacijom zdravije, kvalitetnije hrane pokrećemo
kotačić pozitivnih promjenaID-100432635 jer opskrbljujući tijelo vrijednim nutrijentima, kontroliranim unosom količine i užitkom u njenom okusu, ne samo da poboljšavamo vlastito zdravlje, već potičemo i podržavamo i proizvodnju i konzumaciju takve hrane.

U konačnici smanjenim računima za hranu riskiramo povećane račune za zdravstvenu skrb.
Patimo zbog viška kilograma i zdravstvenih problema, kupujemo razne dodatke prehrani i lijekove, držimo dijete, odlazimo u dvorane za vježbanje… I to skupo plaćamo…

A.P.

“Spices And Herb For Cooking Background And Design,top View Spics…” – Image courtesy of jk1991 at FreeDigitalPhotos.net
“Healthy Lifestyle Concept”- Image courtesy of fantasista at FreeDigitalPhotos.net
“Green Cow Pea For Cooking And Health”- Image courtesy of jk1991 at FreeDigitalPhotos.net 

 

ostavite svoj komentar