Zdrava prehrana u prosincu?

Prosinac je posebno veliki izazov za sve one koji pokušavaju prakticirati zdravu prehranu ili su na nekom od redukcijskih načina prehrane radi prekomjerne tjelesne težine ili drugih zdravstvenih stanja.

Blagdanska prehrana sastoji se uglavnom od „teških“ namirnica i puno slatkog. Možemo li što od toga  izbjeći, izostaviti s jelovnika? Što? U slučaju da nikako ne možemo izbjeći blagdanska tradicionalna jela važno je da donesemo odluku (i da u njoj ustrajemo) da ćemo ih konzumirati u manjim (razumnim) količinama.

Free Artisan Chocolates photo and picture

Na listi “opasnih” namirnica su: francuska salata, pečenja (purica) s mlincima (tradicionalno masnije jelo), keksi i kolači (prepuni jednostavnih šećera i raznih dodataka), slastice od lisnatog tijesta, fritule i slične slastice sa štandova (pune višestruko korištenih nezdravih masnoća), alkohol (vrlo kaloričan), gazirana pića (povećavaju osjećaj gladi, a mnoga sadrže i iznimno velike količine šećera).  

Osim toga, mnoga tradicionalna jela mogu se pripremiti na način da budu manje „teška“, a i dalje ukusna.

Sarma se vrlo jednostavno može uklopiti u zdravu prehranu. Laganija verzija priprema se odabirom manje masnog  svinjskog i/ili junećeg mesa i bez zaprške (ili s malo laganijom verzijom).  

Free Wine Bar photo and picture

Svinjsko pečenje neizostavni dio blagdanskog stola. Za laganiju verziju treba odabrati manje masne komade mesa i kombinirati ih s povrćem, sa salatama.

Važno je i to da ne pripremamo prevelike količine hrane. Posljedica toga je ili bacanje hrane ili pak prejedanje kako se ne bi bacilo. Niti jedna od navedenih opcija nije dobra.

Umjesto francuske možemo ponuditi i uživati u zelenoj salati, rukoli, radiču, matovilcu, mladom špinatu, kupusu (svježem ili kiselom).

Što se deserata i slastica tiče, izbor je uistinu velik. Umjesto kolača prepunih šećera možemo napraviti ono sa suhim voćem, prirodnim zaslađivačima (medom, stevijom) ili zdravijim šećerima (npr. brezinim).

Valja nam pripaziti i na aktivnost. Ne zaboravite biti aktivni, šetati, napraviti koju vježbu, disati svjesno i duboko, uzimati pauze za odmor i opuštanje, imati na umu da je bit blagdana u dobroj volji, zajedništvu, toplini…

Image by Eva Michálková from Pixabay

ostavite svoj komentar