Zdrave slatke zamjene – sušeno voće, prirodni sirupi i med

Što je zdravo, a što baš i nije…

Još dok su mala djecu bi trebalo privikavati na razne okuse, jer kasnije neke stvari ne žele niti probati, a kamoli prihvatiti kao zdravu naviku. Naravno, to treba činiti s mjerom jer hodati za djecom i uvijek iznova ponavljati ‘to je zdravo’ može biti kontraproduktivno. Vraćamo se na rečenicu toliko često ponavljanu na ovim stranicama: ‘Vi ste uzor svojoj djeci’. Nema šanse da svom klincu ‘podvalite’ grožđice, a da sami radije posegnete za čokoladicom.

Postoje načini na koje se djeci zdrave namirnice nenametljivo mogu uvesti u svakodnevnu prehranu. Prvi je da budete dobar uzor svom djetetu, a zatim su tu:
pregovaranje, isprobavanje, kompromisi i dogovaranje. Dijete ne može znati što je dobro za njega, zato ste vi tu.honey-954602_640

Sušeno voće, prirodni sirupi (javorov, agavin…) i med, namirnice su koje djeci mogu namiriti potrebu za slatkim.

Ove namirnice su slatke i mogu zasladiti sve čemu se dodaju: peciva, kolače, kompote, čajeve, razne deserte…

Gotovo u svakoj kući naći će se staklenka meda. No, što zbog skupoće, a što zbog navika, rijetko se koristi za zaslađivanje i za njime se poseže uglavnom kada nastupi prehlada, gripa i sl. Iako je med prirodna, zdrava namirnica, ne treba ga davati djeci mlađoj od godine dana starosti. U medu, posebno u onom sirovom iz saća mogu se naći spore bakterije Chostridium botulinum koja može biti veoma opasna za nerazvijeni imuni sistem beba i izazvati infantilni botulizam.
Med je odličan prirodni izvor ugljikohidrata koji obezbjeđuju snagu i energiju za čovjekov organizam. Radi prirodnih, voćnih šećera predstavlja dobar početak dana naročito za djecu. Glukoza iz meda se brzo apsorbira i daje organizmu gotovo trenutnu energiju , dok se fruktoza apsorbira sporije i osigurava energiju nešto kasnije.
Isto tako, kao zaslađivači, rijetko se koriste prirodni sirupi. Javorov sirup čisti je prirodni proizvod koji u pravilu ne sadrži nikakve dodatke (konzervanse) i može se dugo čuvati.

Sušeno voće sadrži i brojne, za zdravlje neprocjenjive nutrijente (vitamine, flavonoide, vlaknastu strukturu, itd). Kod sušenih šljiva ukupni šećeri čine čak 38,dried-2825_640 2% od čega glukoza 25, 5%, a fruktoza 12, 5%. No, sušene šljive su sadrže i zavidnu količinu zaštitnih antioksidacijskih čimbenika tipa flavonoida. Sušene smokve sadrže više ukupnog šećera (48%) i zbog toga su dobre kao sredstvo za zaslađivanje ili kao izvor energije. Sušena smokva je dobar izvor kalcija, željeza, bakra, mangana i drugih rijetkih minerala. Sušene marelice imaju najviše ukupnog šećera tj. 53% od čega na glukozu otpada čak 33%. Sadrže značajne količinie niacina, kalija, beta karotena (provitamina A) i dr.

Vrećica bombona znatno je jeftinija od vrećice sušenog voća, no, kako se sve vrti u krugu, na kraju vrećica bombona ispadne puno skuplja.

Razmislite malo o tome kad slijedeći puta u kupovini posegnete za nečim slatkim za svog mališana…

ostavite svoj komentar