Zdravije zgušnjavanje jela (umjesto klasične zaprške)

Tradicionalna zaprška (zafriga) koja se pripremala od brašna zaprženog na vrućoj masnoći i dodataka smatra se teže probavljivim i masnijim načinom zgušnjavanja jela. Osim željene gustoće, jela sa zaprškom dobivaju karakterističan okus i miris. To možemo postići i zdravstveno prihvatljivijim načinima kojima se izbjegavaju nepotrebne masnoće i probavne smetnje.

Nutricionisti predlažu sljedeće:

Variva možemo zagustiti tako da brašno pomiješamo s hladnom vodom i zatim tu smjesu dodajemo u varivo. Prije dodavanja u vruće jelo brašno se razmuti u hladnoj vodi kako ne bi došlo do stvaranja grudica, pomiješa se s vodom u omjeru 1:3 uz postepeno dodavanje i miješanje i ukuhavanje s ostatkom variva. Osim pšeničnog ili pirovog brašna mogu se koristiti i škrobna poput kukuruznog škroba ili škroba dobivenog iz biljke kuzu (dostupno u trgovinama zdrave hrane).

Lenses, Legumes, Food, Vegan, Vegetarian

Dodavanjem kukuruzne i pšenične krupice također se može zagustiti jelo no,  jela zagušćena krupicom imaju manje čvrstu konzistenciju u odnosu na ona zagušćena brašnom.

Jelo možemo zagustiti i tako da izuzmemo dio povrća ili mahunarki iz jela, propasiramo ga i vratimo natrag u lonac. Raskuhano povrće sa škrobom (krumpir, mrkva) nariba se ili zgnječi i doda u jelo prilikom kuhanja.

Za variva su odlične i žitarice poput riže, ječma i prosa koje puštaju sluz  i zobene pahuljice i mekinje koje se raskuhaju u jelu. Osim gustoće, obogatiti će jelo i korisnim prehrambenim vlaknima.

Crvena leća odličan je dodatak varivima. Zgušnjava, daje punoću i povećava hranjivost jela. Za litru variva dovoljno je cca 100 g crvene leće oprane u hladnoj vodi. Dodaje se 15 minuta prije nego je varivo kuhano.

I druge mahunarke (grah, bob, grašak) mogu zgusnuti varivo no, izuzev graška sve ostale mahunarke kuhaju se puno duže. Osobama kojima smetaju ljuskice crvene leće (skoro se niti ne osjete) savjetujemo da leću skuhaju posebno, izblendaju i dodaju u varivo. Nakon što dodamo leću treba samo pustiti da varivo zakuha i to je to – dobar tek!

Image by -Rita-👩‍🍳 und 📷 mit ❤ from Pixabay
Image by Anja-#pray for ukraine# #helping hands# stop the war from Pixabay 

 

ostavite svoj komentar