Zdravlje s interneta

Internet, kao najmoćnije komunikacijsko sredstvo današnjice omogućava milijunima korisnika da svakodnevno pristupaju milijunima različitih informacija. Tema koja je vrlo često u središtu zanimanja korisnika je zdravlje, odnosno bolesti, načini prehrane i lijekovi. Preko 40% korisnika pretražuje internet upravo zbog informacija o zdravlju i načinima njegova održavanja.

Bilo tko, bez obzira na znanje, školovanje, stručnost ili namjeru može postaviti informaciju na internet. Stoga je nužno informacije uzimati s rezervom i o stručnim, specifičnim pitanjima savjetovati se sa stručnim osobama.

Pills, Medical, MoneyInformacije dobivene preko interneta ne mogu zamijeniti profesionalni savjet liječnika i stručnjaka čija je profesija vezana uz zdravlje.
Kvaliteta zdravstvenih informacija na internetu o zdravlju općenito, metodama liječenje, medicinskim proizvodima i sl., varira. Baš kao što je to slučaj sa svim drugim informacijama.

Ipak kada je riječ o zdravlju, pogrešne informacije mogu nas skupo stajati.
Nestručnoj osobi vrlo je teško procijeniti vjerodostojnost tih informacija, da ne kažemo da je ponekad to teško i stručnim osobama.

Što treba provjeriti? Što treba imati na umu?
Uglavnom treba posumnjati na sve što zvuči previše dobro da bi bilo istinito.
Proizvodi s istim tvorničkim imenom mogu sadržavati različite sastojke u različitim državama, zato je potrebno pogledati internacionalno nezaštićeno ime (INN), ne samo ime proizvoda.Info, Information, Tips, Icon, Support

Upotreba fraza poput ‘čudovotoran‘, ‘ekskluzivan‘, ‘jedini lijek’, ‘lijek za sve‘ i sl. treba navesti na oprez i sumnju. Isto tako treba biti na oprezu kada se navodi da je neki lijek ‘bez rizika‘ i ‘ bez popratnih pojava‘.

Navodi li se poduža lista bolesti koje određeni lijek ili metoda liječi ili se objavljuju svjedočanstva o čudesnim izlječenjima ili metodama liječenja – oprez!

Ukoliko je navedeno da je lijek potpuno prirodan, a bez navođenja svih sastojaka, valja potražiti dokaz ili potvrdu za to.

Da zaključimo, niti jednu informaciju ne treba uzimati ‘zdravo za gotovo’. Pogotovo kada je riječ o zdravlju. Uvijek je dobro dodatno se informirati i koliko je moguće, provjeriti navedene informacije.
Uz određenu dozu opreza i kritičnosti internet može biti izvrstan izvor informacija.

“Budite oprezni pri čitanju knjiga o zdravlju. Možete umrijeti od tiskarske greške.” – rekao je poznati pisac, Mark Twain.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar