Zdravlje u grudnjaku

Kako odabrati odgovarajući grudnjak?

Izbor grudnjaka u trgovinama poprilično je velik – razne boje, veličine, modeli, materijali, dodaci…. Znamo li odabrati odgovarajući? Provedena istraživanja kažu da ne znamo – čak 70% žena ne nosi odgovarajući grudnjak.

Naš odabir najčešće je motiviran modnim trendovima. U želji da izgledaju ozbiljnije mlade djevojke za prvi grudnjak najčešće odabiru push-up grudnjake. To su grudnjaci sžicam i umecima, spužvastim ili silikonskim, zbog čega grudi izgledaju veće. Takvi modeli uglavnom previše stišću grudi, ostavljaju tragove na koži, ne dozvoljavaju koži da diše i izazivaju nelagodu nakon dužeg nošenja.

Grudnjak koji steže i pritišće kožu onemogućava protok limfe čija je uloga uklanjanjanje toksina iz organizma. Nošenje takvog grudnjaka više od 12 sati dnevno povećava rizik od nastanka karcinoma dojke.

images (7)Najbolji izbor je pamučni grudnjak – ne iritira kožu i upija znoj. Treba izbjegavati umjetne materijale zbog mogućih alergija, infekcija, iritacija i sl.
Grudnjaci sa čipkom i razim aplikacijama vrlo su atraktivni i kod takvog grudnjaka treba provjeriti jesu li košarice podstavljene pamukom.
Najvažnije je pravilno odrediti veličinu grudnjaka i dobar model – onaj koji podržava, ne stišće, ne stvara nelagodu i dozvoljava koži da ‘diše’.
Oznake veličine vrlo su jednostavne: brojkom se označava obujam ispod grudi, a slovima A, B, C i D veličina košarice, odnosno veličina dojki.
Znači, treba izmjeriti svoj opseg ispod prsa, a potom isprobavanjem odrediti veličinu košarice. Grudnjak je svakako dobro isprobati jer postoje značajne razlike u krojevima.
Dobar grudnjak je udoban i nesputavajući.

Sportski grudnjak
Prilikom vježbanja neophodno je nositi specijalan, sportski grudnjak. Ne-nošenje grudnjaka tijekom vježbanja može rezultirati naprslinama koje se vremenom pretvore u strije, kao i ozljedama dojki. Model za sportske aktivnosti mora biti udoban, mora biti podesiv, a materijal od kojeg je izrađen mora koži omogućiti da diše. Sportski grudnjak mora amortizirati učinak pokreta koje izvodimo tijekom vježbanja i smanjiti pretjerano gibanje dojki. Osobe koje vježbaju više puta tjedno svakih 6-9 mjeseci trebale bi promijeniti grudnjak (kupiti novi).

Ženama koje su bile podvrgnute bilo kojem operativnom zahvatu na dojkama ili u području grudnjaka preporučuje se nositi sportski grudnjak. Takav grudnjak vrši najmanji pritisak, najudobniji je i neće usporiti oporavak. Zbog lakšeg rukovanja odlični su grudnjaci sa otvaranjem/zatvaranjem sprijeda. Tijekom oporavka obujam dojki se mijenja pa tome treba prilagoditi i veličinu i model grudnjaka.

images (6)Grudnjak u trudnoći i po porodu
Grudnjak u trudnoći mora podupirati grudi bez pritiskivanja – košarice i vrpce ne smiju biti tijesne, naramenice moraju biti široke, čvrste i podstavljene kako se ne bi urezivale u ramena.
Dojke u trudnoći postaju veće, teže i osjetljivije. Več oko devetog tjedna trudnoće, zbog zadržavanja tekućine u tijelu, potrebno je imati čvrst grudnjak sa širokim naramenicama.
Negdje oko četvrtog, petog mjeseca trudnoće dolazi do daljnjeg povećanja dojki, a uslijed rastezanja kože možće doći i do pojave strija.
Najbolje vrijeme za kupovinu grudnjaka za dojenje je pred sam kraj trudnoće. Pri odabiru treba paziti na sve navedeno (veličinu i udobnost) s tim e da posebnu pozornost treba obratiti tome da u grudnjaku ima dovoljno mjesta za uloške za dojenje. Zbog povremenog nekontroliranog otjecanja mlijeka preporuča se kupiti dva grudnjkaka za dojenje.

Grudnjak u menopauzi
S godinama koža gubi elastičnost, dojke postaju opuštenije. Nastupom menopauze dolazi do značajnih promjena koje se očituju kroz preraspodjelu žlijezdanog i masnog tkiva – sve je više masnog, a sve manje žlijezdanog.
U toj dobi kod žena koje se nisu tjelesno aktivne dolazi do povećanja težine i povećanja dojki što zahtijeva kvalitetan grudnjak – čvrst, širokih naramenica i od prirodnog materijala.

ostavite svoj komentar