Zdravlje u zrnu riže

Riža prehranjuje oko 70% svjetske populacije. U nekim jezicima “jesti” zapravo znači “jesti rižu”, a “riža” i “hrana” obilježavaju se istom riječi.

Agriculture, Asia, Autumn, BotanyU svijetu se uzgajaju tisuće vrsta riže. Najosnovnija je podjela na rižu dugog zrna, srednjeg zrna i kratkog zrna (tzv. okruglu rižu). S nutricionističke strane podjednakih su vrijednosti, a razlikuju se u teksturi, izgledu i okusu. Postoji i divlja riža, ali pod tim se nazivom podrazumijeva sjeme vodene trave. Najpoznatije su aromatične riže poput tajlandske vrste jasmin i indijske vrste basmati. Poznate talijanske vrste arborio i carnaroli ubrajaju se u rižu srednjeg zrna. Arborio riža najpopularnija je za pripremu rižota. Sambal riža, koja se uzgaja u Kini i jugoistočnoj Aziji, te japanska ljepljiva riža (“Sticky”), od koje se radi sushi, pripadnice su skupine kratkog zrna. Izvor je proteina, masti, vitamina, minerala i ostalih hranjivih tvari.

Ima optimalan sastav u kojem prevladavaju kvalitetni proteini, biljne masnoće i niskoglikemični ugljikohidrati.Bag, Seeds, Food, Natural, Organic
Smeđa (neoljuštena) riža zdravija je od bijele (oljuštene) jer se najvrjednije hranjive tvari kriju upravo u ljuski. Ona je nutritivno vrjednija, sadrži više proteina, više masnoće, dakle više kalorija i naposljetku više minerala i vitamina B kompleksa.
Populacija koja konzumira neoljuštenu rižu mnogo je zdravija, a najbolji su primjer za to Tajland, Kina i Indija, najmnogoljudnije zemlje na svijetu koje su istodobno i najveći proizvođači riže.Maki, Fish, Rice, Salmon, Raw, Sushi
Bijela riža nastala je kada su tijekom 19. stoljeća na Dalekom istoku otkrili da se ovojnica sa smeđe riže određenim postupkom može skinuti. Taj je proces u to vrijeme bio skup pa je tzv. bijela riža bila dostupna samo imućnima. No, vrijeme je pokazalo da bijela riža ima znatno manje vitamina B1 i da konzumiranje isključivo bijele riže može dovesti do oboljenja (beri-beri bolest).
Riža sadrži kompleksne ugljikohidrate, srednje glikemijske vrijednosti, koji kroz duže vrijeme oslobađaju energiju i lako su probavljivi. Sadrži i kvalitetne proteine, te biljne masnoće.Rice, Yin And Yang, Meal, Food, Edible

Crvena riža
Crvena riža manje poznata kod nas, ali vrlo poznata na Dalekom istoku. Riječ je o riži fermentiranoj posebnim kvasom Monascus purpureus koji luči crveni pigment. Ova riža ima vrlo atraktivan izgled i svojstvenu aromu, a pripisuju joj se i ljekovita svojstva. Crvena riža je kineski narodni lijek (dijetetski preparat) koji se tradicionalno koristi više od tisuću godina za liječenje bolesti srca i krvnih žila jer se vjeruje da olakšava rad srca i poboljšava cirkulaciju.
Neka istraživanja potvrdila su da crvena riža snižava kolesterol i trigliceride u krvnoj plazmi, što je preduvjet za prevenciju ateroskleroze.

U trgovinama možemo kupiti integralnu tamnu rižu ili rafiniranu bijelu. Smeđa sadrži više vlakana, vitamina E, fosfora i kalcija, ali i bijela je riža dobar izvor vitamina B, željeza, fosfora i magnezija.
Kod pripreme smeđe riže preporučuje se njezino prethodno namakanje čime se postižu znatna poboljšanja kvalitete. Namakanje olakšava kuhanje i popravlja organoleptička svojstva spravljenih jela.

ostavite svoj komentar