Zdravstvene prepreke za vožnju

Često smo ih nesvjesni…

Neupitno je da vožnji moramo pristupati krajnje odgovorno, posebno imamo li neku zdravstvenu dijagnozu. Suvremeni način života i njemu stvojstveni strka i brz životni ritam odražavaju se na nama, između ostalog i kroz stanja kao što su umor, osjećaj iscrpljenosti, glavobolja, poremećaj probave, vrtoglavice, nesanice, križobolju…
Sve su to upozorenja koje nam šalje naše tijelo i koja ne bismo smjeli ignorirati.

Vožnju svakako treba izbjegavati kod težih glavobolja, malaksalosti, jače pospanosti, boli u prsima, temperature, umora i iscrpljenosti i sl. Taj savjet posebno bi ozbiljno trebale uzimati u obzir osobe starije životne dobi.

Budući da smo svi međusobno različiti teško je točno definirati granicu koja bi značila privremenu nesposobnost za vožnju. Na primjer, neke osobe imaju visoku toleranciju na bol, kod drugih ona može biti izrazito niska. I na povišenu tjelesnu temperaturu reagiramo drugačije – jedni i kod malo povišene temperature postaju malaksali, drugi ne. Slična je situacija i s mnogim drugim stanjima. Savjet je – osluškivati svoje tijelo i ne umanjivati upozorenja. Na svakome je da što realnije procjeni svoje zdravstveno stanje i procijeni je li u stanju sjesti za upravljač i sigurno odraditi vožnju.

Zakonodavac se prilikom formiranja zakonskih odredbi rukovodio samo dokazanim stanjima i bolestima za koje je utvrđeno da onemogućuju aktivno sudjelovanje u prometu. Problem su bolesti ili poremećaji čiji su simptomi prikriveni ili traju dulje vrijeme ne stvarajući veće poteškoće dok se bolest ne razvije. U nastavku teksta ukazat ćemo na neke od njih.

Sindrom kroničnog umora
Chronic fatigue sindrom (CFS) sve je češća dijagnoza koju karakterizira dugotrajni osjećaj umora, opadanje pažnje, osjećaj iscrpljenosti, nesanica ili isprekidan san, pad imuniteta (učestalije obolijevanje), povremeno povišena tjelesna temperatura, bolovi u zglobovima i mišićima i dr. Kako bismo mogli sa sigurnošću reći da je u pitanju Sindrom kroničnog umora navedeni simptomi trebali bi trajati najmanje pola godine, uz isključenje organskih oboljenja. Nema jedinstvenog lijeka za liječenje – preporuka je prakticirati dovoljno odmora, pravilnu prehranu bogatu neophodnim nutrijentima i energijom, kretanje i primjerenu tjelovježbu, pokušati rasteretiti svakodnevicu i oplemeniti život emocionalnim zadovoljstvima.

Hipertenzija (visoki krvni tlak)
Hipertenzija je povišeni krvni tlak koji se definira kao vrijednost sistoličkog „gornjeg“ tlaka trajno višeg od 140 ili dijastoličkog „donjeg“ krvnog tlaka trajno višeg od 90. Problem je to što su pogođene osobe uglavnom nesvjesne svog povišenog tlaka. Ako se simptomi ipak pojave uključuju glavobolju, umor, smetenost, bol ili stezanje u prsima, promjene vida, mučninu, povraćanje, anksioznost, pretjerano znojenje, bljedilo kože ili crvenilo lica te drhtanje mišića. Kad je hipertenzija pod nadzorom vožnja nije problem, ali ako nije prepoznata može doći do situacija (gubitka svijesti, kratkotrajne oduzetost, smetenosti, dezorijentiranosti, moždanog ili srčanog udara) koje mogu biti opasne po život.

Dijabetes
Provedena istraživanja ukazuju na veliki broj oboljelih koji su razvili bolest, a da toga nisu obraćali pozornost na simptome poput znojenja, lupanja srca, umora, peckanja oko usta, omaglice, bljedila kože, razdražljivosti i dr. Nedostatak šećera u krvi može dovesti do poremećaja svijesti, a nije teško zaključiti što to znači za nekoga tko upravlja automobilom.

Anemija
Jedan od zdravstvenih problema koji može uzrokovati malaksalost i smanjenu pažnju, pospanost, vrtoglavicu, smanjeni tek, poremećaj probave i dr. jest pomanjkanje željeza u krvi, odnosno nedovoljno stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Postoji više vrsta anemija. Bitno je napomenuti kako nije riječ o bolesti, već stanju koji upućuje na postojanje neke druge bolesti ili poremećaja u organizmu. Simptomi koji ukazuju na anemiju su slabost, nemoć, ubrzano lupanje srca, nedostatak snage i energije, slaba koncentracija, sve teže podnošenje svakodnevnih napora, blijeda put. Češće zahvaća žene. Neliječena anemija može dovesti do većih problema, dugoročno donosi veliki napor i opterećenje za kardiovaskularni sustav.

Za volanom opreza nikad previše…

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar