Zeleni automobil

Hrvatska  iz daleka promatra zbivanja u automobilskom svijetu.

U razvijenom svijetu viša cijena „zelenog “ automobila nadoknađuje se  poreznom ili nekom drugom olakšicom. Kod nas to, naravno, nije slučaj.
Osim toga, tu je i problem stanica za punjenje električnih vozila koje se po Europi i razvijenim zemljama ubrzano grade, dok mi tapkamo u mraku i petljamo sa zakonskom regulativom. Sudeći prema trenutnom razvoju situacije još dugo se u našoj zemlji stvari  neće bitno mijenjati.

Je li električni automobil uistinu „zelen“, ekološki prihvatljiv?

Ne posve, a evo i zašto. Tvrdnje kako električni automobili ne zagađuju okoliš ne drže vodu. Na primjer, Prius, najpoznatiji i kod nas jedino dostupan električni automobil, sastavlja se u tvornici koja ne ispušta štetne plinove u atmosferu, niti na druge načine štetno djeluje na okoliš. No, u toj se tvornici Prius samo sastavlja. Dijelovi se proizvode u drugim tvornicama koje se ne mogu pohvaliti ne-zagađivanjem okoliša. Osim toga, električni automobil kao pogonsko gorivo troši električnu energiju, a cca 75 % svjetske eletrične enregije proizvodi se iz neobnovljivih izvora.Električni automobili sadrže baterije koje su otrovne i k tome skupe. Električni automobili su jednostavniji, imaju manje dijelova, nemaju ulje, jednostavnije se održavaju. Prelazak na električna vozila donio bi tišinu u gradove zaglušene prometom i bukom. Istina je i da bi električni automobili nove generacije mogli trošiti i do osam puta manje od najštedljivijeg malog dizelaša. No, kako taj mali dizelaš još uvijek košta dvostruko manje od eletričnog modela, računica je jasna. Električni automobil isplatio bi se tek nakon jako puno prijeđenih kilometara.

„Zeleni“ automobil definitivno je dio budućnosti

Htjeli-nehtjeli, moramo se okrenuti alternativi, jer sadašnji modeli nisu održivi. Budući cijena električnih vozila još dugo neće biti niža (baterija čini polovicu cijene električnog vozila), a infrastruktura se tek treba izgraditi i sve to zaokružiti kvalitetnom zakonskom regulativom, malo ćemo pričekati prije nego na našim cestama ugledamo veći broj malih „zelenih“.U međuvremenu možete voziti sporije te štedljivije i racionalnije trošiti svjavnim prijevozom e skuplja klasična goriva
(benzin i dizel). Nećete pogriješiti ako koji puta odete na posao i s posla javnim prijevozom.

ostavite svoj komentar