Zeleni čaj

Cvate bijelim ili ružičasto-crvenim cvjetovima koji mirišu na jasmin.

Amellia sinensis, biljka iz koje se dobivaju i zeleni i crni čaj, grmolika je zimzelena tropska biljka bez mirisa, sa čvrstim, sjajnim i eliptičnim listovima. Cvjeta od svibnja do srpnja. Grmovi koji dostižu i do 5 m visine sade se na nadmorskim visinama od 100 pa sve do 2000 metara. Grmovi se režu na visinu od jednog metra radi većeg broja izdanaka i lakšeg branja lišća. Danas se zeleni čaj najviše uzgaja u Kini, Japanu, Indiji, na otoku Cejlonu, te na Sumatri i Formozi, Africi, Brazilu, Australiji i Americi.

Sve poznate činjenice govore u prilog češćem i redovitom konzumiranju zelenog čaja.

Za čaj se beru mladi listovi i lisni pupoljci koji se prše ili suše na određenoj temepraturi. Zeleni čaj je analgetik, antibakterik, antioksidans, antiseptik, antivirus, antikacinomik, detoksikant, diuretik, narkotik, sedativ. Zeleni čaj sadrži: kofein (1-5%) koji mu daje stimulirajuća svojstva, polifenole (5-27%), fitokemikalije sa svojstvima antioksidansa, eterično ulje, proteine (oko 15%), lignin (6,5%), organske kiseline (1,5%), klorofil (0,5%) i aminokiseline. Sve ove činjenice govore u prilog češćem i redovitom konzumiranju zelenog čaja.

Najukusniji je bez dodataka (šećera ili mlijeka).

Da biste pravilno skuhali zeleni čaj potrebno je proključalu vodu ostaviti da se malo ohladi i tek tada preliti listiće čaja (kipuća voda uništava izvorni okus). Najbolje je koristiti čajnik od porculana ili terakote. Jedna vrećica čaja (ili jedna žlica listića) na dvije do tri šalice vode. Nakon što prelijete listiće vrućom vodom ostavite oko 3 minute (ne dulje od 5 minuta!) i procijedite. Tijekom ovih nekoliko minuta katehini izlaze na površinu i imaju bolji učinak kada se čaj ispija. Zeleni čaj napravljen od sušenih listova također sadrži više katehina. Bezkofeinski, instant ili gotov čaj u bočici ima manje katehina, dok kapsule zelenog čaja imaju jednako ovih komponenata kao i svježe skuhani čaj. Najukusniji je bez dodataka (šećera ili mlijeka), a ako ipak želite slatki napitak, zasladite ga žlicom meda. Provedene studije pokazale su da dodatak mlijeka zaustavlja blagotvoran učinak katehina iz zelenog ili crnog čaja.

Da biste osjetili pozitivne učinke zelenog čaja u smislu prevencije zdravlja potrebno je popiti pet do šest šalica dnevno. Redovito svakodnevno ispijanje zelenog čaja može pomoći i pri skidanju suvišnih kilograma ubrzavanjem metabolizma što rezultira lakšim sagorijevanjem viška kalorija. Konzumacija zelenog čaja ima pozitivan učinak i na gustoću kostiju što se povezuje sa visokim udjelom fluorida u zelenom čaju.

Djeluje pozitivno na procese starenja kože (usporava ih).

Ovaj napitak može smanjiti kolesterol, ali čini se da nema utjecaj na krvni tlak. Zeleni čaj sastojak je velikog broja kozmetičkih preparata jer zbog visokog udjela antioksidansa, (posebno vitamina E i C), djeluje pozitivno na procese starenja kože (usporava ih).

Različite studije povezale su redovito pijenje čaja sa znatno smanjenom mogućnošću razvoja karcinoma jednjaka i želuca, karcinoma prostate i karcinoma dojke. Studije su potvrdile i da ovaj čaj pomaže kod dijabetesa, smanjuje stres, štiti zube i tijelo od štetnih UV zračenja i virusnih infekcija. I zeleni i crni čaj dobivaju se od iste biljke.

U crnom čaju nalaze se listići čaja koji su potpuno oksidirali, dok su za pripremu zelenog čaja svježi listovi prije sušenja lagano pareni. Upravo taj postupak daje zelenom čaju karakterističan blaži okus i veću količinu jednostavnih flavonoida koji zelenom čaju daju navedena ljekovita svojstva (oko 27% u zelenom čaju, oko 4% u crnom).

ostavite svoj komentar