Zimska aromaterapija

Za opuštanje i dobro raspoloženje…

Eterična ulja citrusa potiču dobro raspoloženje i osjećaj sreće i potrebni su nam posebno tijekom zimskih mjeseci kada smo skloniji, zbog manjka sunca i svjetla, suhog zraka i ‘teške’ hrane, lošem raspoloženju i depresiji.
Iako pozitivno djeluju na raspoloženje, upotreba eteričnih ulja citrusa zahtjeva oprez. Većina ih je fototoksična, što znači da od trenutka nanošenja na kožu u kombinaciji sa UV zrakama sljedećih 12 do 24 sata mogu izazvati neugodne reakcije.
Većina eteričnih ulja dobiva se postupkom parne destilacije. Da bi se dobilo eterično ulje dobre aromaterapijske kvalitete, eterična ulja citrusa dobivaju se i postupkom tiještenja iz kore uz pomoć ploča sa iglicama koje probijaju koru citrusa i oslobađaju eterično ulje.
Kod kupovine treba biti oprezan jer se većina citrusa tijekom uzgoja prska različitim kemikalijama koje zaostaju u kori i ne mogu se oprati. Treba kupovati ona ulja koja su dobivena od plodova uzgojenih bez upotrebe kemikalija – organski.
Svako od navedenih eteričnih ulja ima različiti kemijski sastav i djelovanje.

Na prirodan i izrazito ugodan i mirisan način možemo osvježiti zrak u svojim domovima napravimo li sami sprej sa eteričnim uljima. Želimo li se ugrijati i opustiti, najbolje što možemo učiniti je topla aromaterapijska kupka.
Svoje domove možemo ukrasiti narančama u koje smo zaboli klinčiće i dobiti lijep i mirisan potpourri, možemo na radijatorima sušiti korice od limuna i naranči i obogatiti zrak ugodnim mirisom koji će pobuditi naša osjetila i dobro raspoloženje.
Ulje citrusa – ulje ploda bergamota, mandarine, limuna, naranči, grejpa i limete pomoći će nam da lakše prebrodimo tmurne i sive zimske dane.

ostavite svoj komentar