Živim, dakle, recikliram

Nema opravdanja za ne-recikliranje. Čovjek je neodvojiv od prirode i ne može samo uzimati, konzumirati, koristiti, proizvoditi, bacati… Racikliranjem smanjujemo potrebu za trošenjem prirodnih resursa koji su samo jednim dijelom obnovljivi i zamjenjivi.

 

Što sve možemo reciklirati?

Reciklirati možemo oko 90% svog otpada. Evo što se sve može iskoristiti i preraditi, a gotovo svakodnevno puni naše kante za smeće: papir, staklo, limenke, karton, plastična ambalaža, najlon vrećice, alu-folija, iskorišteno (rabljeno) ulje, elektronski otpad (stari mobiteli, neispravne tipkovnice, televizori, cd-uređaji, kablovi, žice… i sl), baterije. Naravno, ima toga još, ali budete li sakupljali i odvajali barem nešto od navedenog učinili ste mnogo. Također, nemojte bacati stare lijekove. Gotovo u svakoj ljekarni postoji spremnik za odlaganje istih.

Napravite svoje malo reciklažno dvorište u kući

Dovoljno je iz obližnje trgovine pribavitii tri kartonske kutije i obilježiti ih sljedećim oznakama: papir, pet boce i staklo. Ako imate prostora možete uzeti još koju kutiju i odvajati limenke, najlonske vrećice, elektronski otpad i dr. Nakon nekog vremena, uvidjet’ ćete što vam treba i eventualno dodati još reciklažnih spremnika.

Ukoliko živite u stambenoj zgradi inicirajte sakupljanje reciklažnog otpada

Gotovo svaka stambena zgrada ima neku zajedničku prostoriju, ulazni dio ili nešto slično. Potaknite svoje susjede da u par prikladnih kutija barem sakupljate papir, plastiku i limenke. Stanari obično dobro reagiraju na zajedničke inicijative. Ako vam se učini da to baš i nije tako, nemojte se obeshrabriti. Ljudima treba zajedništvo, pogotovo ako se radi nešto za opće dobro. Možda je to put ka međusobnom zbližavanju i upoznavanju, tko zna?

Naučite djecu kako živjeti “zeleno”

Djeca moraju naučiti kako živjeti u skladu s prirodom. Vi ste im prvi i najbolji učitelj. Ono što nauče u svom domu, na ‘živom’ primjeru, najbolja je škola. Od malih nogu treba ih učiti o važnosti štednje vode i energije, o recikliranju i otpadu. Djeci su takve stvari, između ostaloga, i zabavne.

Djelujte ‘zeleno’ i na svom radnom mjestu

Ako još nemate spremnik za papir u svom uredu, budite prvi i osigurajte ga. Ukoliko niste na nekoj rukovodećoj poziciji, zamolite svoje nadređene da vam dopuste da osigurate spremnik za odlaganje papira za recikliranje. Potaknite svoje kolege da papir iskoriste u potpunosti (obostrano) i tek potom odbace (naravno, u predviđeni spremnik). Potaknite mjerodavne na punjenje tonera za printere i faxeve, umjesto kupovine novih. Budite sigurni da će vaši nadređeni sa simpatijama gledati na takvu inicijativu.

ostavite svoj komentar