Živjeti manje napregnuto

S manje stresa…

Vrijeme u kojem živimo puno je oprečnosti – niti u jednom razdoblju čovjek nije uspjevao napraviti toliko stvari u jednom danu i niti u jednom razdoblju čovjek nije bio toliko opterećen i zatrpan obavezama i informacijama koje ne uspjeva odraditi.

background-2846221_640Elektronička pošta, vijesti, telefonski pozivi, poruke , dokumenti, bilješke, podaci, razne informacije, zahtjevi, obaveze… Dan započinje i završava pokušajima da smanjimo broj poruka u elektorničkom sandučiću, da podastrte informacije negdje smjestimo i pohranimo, da odradimo obaveze… Trudeći se obaviti sve često ne obavimo ništa, barem ne na zadovoljavajući način.

U strci smo, pucamo po šavovima, a uvijek jedan korak u zaostatku jer taman kad jednu stvar obavimo pojavi se nekoliko drugih zahtjeva.
Sve navedeno svakodevno u nama stvara ogroman pritisak – stres koji nije pozitivan i koji se odražava na sve pore života – na zdravlje tijela i psihe. Loše spavamo, nervozni smo, rastrzani… Stoga ne čudi sve veća potrošnja lijekova koji umiruju i omogućavaju barem kratki predah od te strke oko nas i u nama.

Postoji li neka alternativa ovoj preopterećenosti? Je li to odlazak u prirodu, život na selu, isključivanje iz društva i moderne tehnologije? Vjerojatno za nekoga je, nije za sve.

building-2665811_640Postoje i manje zahtjevna rješenja. Jedno od mogućih je postavljanje ograničenja količini informacija koje nam dolaze i prema kojima ćemo postupati. Usredotočiti se na ono što je najvažnije, osvijestiti količinu informacija koje nam se podastiru i selektirati ih.

U teoriji to zvuči jednostavno, u praksi nije. Zapravo zahtjeva veliki napor, ustrajnost i usmjerenost ka cilju – jednostavnijem životu. I mi sami i naša okolina pokušat će nas sabotirati na svakom koraku. Takve promjene obično nisu dobro prihvaćene, pogotovo u početku. Ljudi nas počnu kritizirati, često čujemo rečenice kako smo se promijenili (misleći pri tome na gore, a ne na bolje), podršku će nam dati samo malobrojni i razumjeti nas.
Teško je, ali je moguće i vrijedi truda.

Početak je postavljanje ograničenja količini informacija koje dolaze do nas i ograničenja u našoj dostupnosti svima, za sve. Ako se usredotočimo na najvažnije stvari, odnose i poslove, oni će rasti i biti kvalitetnije odrađeni, a mi manje raspršeni i u konačnici zadovoljiji.
Nažalost, na takve nas promjene obično natjeraju teške situacije – problemi sa zdravljem, sagorjevanje na poslu i privatno, depresija, napadaji panike, tjeskoba… Ne bismo trebali čekati posljedice nego ih prevenirati. Sve se svodi na odabir, na prioritete.

Nemoguće je često ono što nije pokušano…

Photo courtesy of Pixabay

 

ostavite svoj komentar