Život u 20-ak kvadrata

Malo kvadrata – puno praktičnih rješenja…

Život u malom stanu nameće nam potrebu da budemo praktični. Praktičnost je u službi maksimalnog iskorištenja
dragocjenog prostora i ne isključuje ljepotu, zaigranost, kreativnost i dr. Ponuda materijala i namještaja za stanove velika je i pruža nebrojene mogućnosti. Na što posebno treba paziti?

Ležaj-sofa
Preko dana sofa za sjedenje preko noći postaje ležaj. Pri kupovini ne treba štedjeti. važno je kupiti udobno i kvalitetno. Svakodnevno razvlačenje ležaja ne bi smjelo biti opterećenje, mehanizam mora biti praktičan, jednostavan za rukovanje i kvalitetan.

Vizualno povećanje prostora
Mali stanovi, proporcionalno svojoj veličini, nemaju brojne i velike staklene površine. Da biste vizualno povećali prostor i u njega unijeli više svjetla poslužite se, između ostaloga i bojom. Svjetao namještaj, svijetle zavjese i svjetao pod. Neovisno otome koju podnu oblogu imate u stanu (laminat, parket, keramiku ili linoleum) odaberite svijetlu boju.

Namještaj
Iskoristite svaki kubik prostora. Iskoristite zidove pa police i ormariće postavite do samog
stropa. Na najviše police pohranite stvari koji ne koristite svakodnevno. Ljestve za dosezanje najviših polica mogu izgledati vrlo
dekorativno i poslužiti za više stvari. Podne površine nastojte ostaviti što više prohodnima. Red u stanu doprinijet će prozračnosti i dojmu veličine.

Namještaj treba biti lagan i čvrst jer život u malom stanu znači gotovo svakodnevno premještanje stvari. Odlično su rješenje sklopivi stolovi i stolice, te višenamjenski komadi namještaja. Npr. klupica za sjedenje koja je ujedno i škrinja za pohranu posteljine, stolac koji u trenu postaje noćni ormarić, stol za blagovanje koji se nakon jela premješta uza zid i postaje radni stol i sl. Odlično rješenje za male prostore su i ugradbeni ležajevi.
Ormarići sa skrivenim namjerama odlični su jer su lijepi i praktični, olakšavaju pohranu onih stvari koje inače ne izgledaju privlačno (pegle, kante, metle i sl.)


Kupaonica
U kuponici se osim wc školjke i umivaonika mora naći mjesta i za tuš te perilicu rublja. I ovdje je važno iskoristiti svaki pedalj prostora. Tamo gdje mogućnosti dopuštaju valja smjestiti ormariće do stropa, iskoristiti prostor iznad wc školjke, te iznad periilice rublja. Perilica neka bude ona manjih dimenzija. I ovdje se svjetlost i osjećaj prostora postižu svijetlim bojama i dobrim odabirom ogledala.

Hodnik
Iskoristite predvorje ma kako malo bilo. Bicikl na zidu neće nikome smetati, a stavite li prikladan ormarić ili policu za odlaganje stvari oslobodit ćete malo prostora u samom stanu. Naravno, morate voditi računa da se ostali stanari slažu sa takvim načinom zauzimanja zajedničkog prostora.

Praktično urediti mali stan – veliki je izazov. Ali, može se…

 

ostavite svoj komentar