Životno osiguranje

Osiguranja su financijski proizvod.

Napredak znanosti i tehnologije na svim područjima ne omogućava pravovremeno spriječavanje štetnih događaja koji mogu ugroziti imovinu, zdravlje i život ljudi. Osiguranja su financijski proizvod koji nastoji ublažiti posljedice takvih događaja za osobe koje su osigurale svoju imovinu, zdravlje ili život. Prikupljajući premije osiguranja od osiguranika, osiguravatelj sa pojedinca seli rizik na mnoštvo osiguranika tako što iz velike količine uplaćenih premija isplaćuje oštećenom ugovorenu odštetu.

Obavezna i neobavezna osiguranja

Postoje zakonom propisana obavezna osiguranja poput zdravstvenog i osiguranja od autoodgovornosti. Osiguranje života, osiguranje imovine, kasko osiguranje za automobil, putno ili transportno osiguranje, nisu obavezni.

Je li osiguranje nepotrebni trošak?

Uglavnom se kod nas na osiguranje gleda kao na nepotreban trošak. U razvijenom svijetu malo tko ima samo jedan tip osiguranja. Poučeni sadašnjom situacijom i današnjim statusom većine umirovljenika morat’ ćemo ozbiljnije razmišljati o tome kako si na vrijeme osigurati mirniju starost.

Životno osiguranje= dugoročna štednja

Životno osiguranje, ekonomski i socijalno, jedno je od najvažnijih. Njime financijski osiguravamo sebe i obitelj u slučaju neželjenih događaja koji mogu zadesiti svaku osobu. Radi se o dugoročnoj štednji koja se po isteku dogovorenog roka može iskoristiti za neke nepredviđene financijske situacije ili za zadržavanje životnog standarda i nakon umirovljenja. Čest slučaj je korištenje životnog osiguranja kao pomoć djeci na početku samostalnog življenja, potporu i sl.

Kada započeti?

Za štednju nikad nije kasno,a za ugovaranje životnog osiguranja vrijedi pravilo: što prije, to bolje. Mlađima je zbog vremena štednje odnos uplaćene štednje i osigurane svote povoljniji.

ostavite svoj komentar