Zlatna pravila za žensko zdravlje

Pratite menstrualni ciklus
Mjesečnica je odličan pokazatelj zdravlja žene i promjena u organizmu. Važno je promatrati svoje tijelo, pratiti promjene i upozorenja koje nam na taj način naše tijelo šalje. Kašnjenje ili raniji dolazak mjesečnice, trajanje, drugačija boja, količina izljeva – sve su to pokazatelji na koje treba obratiti pažnju i koji mogu ukazivati na neki poremećaj ili bolest.

Brinite o zdravlju dojki
U Hrvatskoj svaka 11. žena oboli od raka dojke. Za preživljavanje presudno je rano otkrivanje ove bolesti. Tome pridonose redovni samopregledi i kontrole kod liječnika specijalista, redovita tjelovježba, zdrava prehrana, kontrola stresa i briga za mentalno zdravlje.

Njegujte usnu šupljinu i zube
Oralna higijena najvažniji je preduvjet zdravlja zubi i usne šupljine i izvrstan pokazatelj brige o sebi.

Pametno s lijekovima
Pametno znači informirano – čitati upute i upozorenja, savjetovati se sa stručnom osobom.

Čuvajte zdravlje očiju
Za ljetnih mjeseci preporuka je nositi sunčane naočale sa 100- postotnom zaštitom od UV zraka, osobito u doba dana kad je sunce najjače (od 10 do 16 sati). Konzumirati namirnice bogate vitaminom C  jer prevenira ili smanjuje probleme sa suhoćom očiju i sprječava nastajanje glaukoma i očne mrene.  Uz vitamin C za zdravlje očiju važni su karotenoidi lutein i zeaksantin, cink, bakar, vitaminima E, te DHA i EPA omega-3 masne kiseline.  

Ne prakticirajte dijete
Umjesto dijete odabrati uravnoteženu, raznovrsnu prehranu i kretanje (tjelovježbu). Prakticiranje dijeta može dovesti do usporavanja metabolizma što može izostaviti dugoročne posljedice po zdravlje.

Pratite svoju težinu
To ne znači biti opsjednut vaganjem nego pravovremeno uočavati promjene i reagirati na vrijeme. Dva ili tri kilograma nije problem izgubiti, no kad se kilogrami naslažu povratak na prijašnju, optimalnu težinu postaje višestruko teži.

People, Woman, Yoga, Meditation, Fitness, Health

Krećite se/vježbajte svakodnevno
Naše je tijelo stvoreno za pokret. Vježbanjem odnosno kretanjem potičemo zdrave mehanizme u našem tijelu i preveniramo niz bolesti i poremećaja. Osim toga, vježbanje i kretanje pridonose osjećaju zadovoljstva i podržavaju naše mentalno i duhovno zdravlje.

Čuvajte zdravlje srca
Najviše za svoje srce napravit ćemo zdravim životnim izborima – uravnoteženom i zdravom prehranom i svakodnevnom tjelovježbom. Također je važno kontrolirati krvni tlak i paziti na tjelesnu težinu. Čaša kvalitetnog crnog vina (1,5 dl) dnevno doprinijet će zdravlju srca i  krvnih žila.  

Mislite pozitivno – prakticirajte zahvalnost
Moć naših misli veća je nego što smo toga svjesni. Previše često upadamo u negativizam/pesimizam i dozvoljavamo da nam negativne misli kontroliraju život. Svakoga dana treba se podsjetiti na sve dobro u našim životima i njegovati zahvalnost – to dokazano pomaže optimističnijem pogledu na svijet.

Upravljajte stresom
Ženska populacija tradicionalno je posebno sklona zabrinutosti/brigama. Velika je razlika brinemo li konstruktivno ili po navici. Ova druga (negativna) uzrokuje nepotrebni stres i ne rješava ništa. Pokušajte procijeniti kada se bezrazložno brinete zbog nečega i polako se rješavati te štetne navike.

Budite si važni
Ponekad sebe i svoje potrebe stavite na svoje mjesto. To ne znači sebičnost nego zdrav odnos prema sebi.

Photos courtesy of Pixabay


ostavite svoj komentar