Značaj kozmetike

Za ljepotu kože…

Preparati za njegu kose tebali bi sadržavati proteine, vitamine i minerale od kojih posebno vitamine C i B, te sumpor, cink, željezo, esencijalne masne kiseline i dr. Preparati za njegu kože trebali bi sadržavati neke druge tvari, a oni za specifične dijelove tijela kao što su npr. ruke, opet neke druge.

c15a1aeeb3c83b856d607edf1b0edc16Većina ih sadrži neke od tih nutrijenata, uglavnom u malim i ne značajnim količinama. Rijetki se mogu pohvaliti svojim sastavom i realnom učinkovitošću – niti jedan preparat ne opravdava marketing koji ga prati.
Puno više od samih preparata, za održavanje ljepote i zdravlja kože zaslužni su pravilna njega, uravnotežena prehrana i zdrav način života.

Slično je i sa oralnim dodacima prehrani koje kupujemo i konzumiramo u slične svrhe. Ti proizvodi često ne podliježu strogim kontrolama pa proizvođači navode činjenice o preparatima koje nisu istinite ili barem nisu potpuno istinite (npr. preparat sadrži neku tvar, ali toliko malo da je to gotovo beznačajno za njegovu kvalitetu i učinak, a proizvođač ga ističe kao osnovni sastojak).

Premda svuda oko sebe vidimo ljude koji su zdravi i lijepi, a ne mogu se pohvaliti zdravim navikama, to su ipak iznimke. Često se radi o mladim ljudima kojima će nezdrave navike tek doći na naplatu ili pak o ljudima koji imaju specifičan genetski sklop.

Većina ljudi i oko zdravlja i oko ljepote mora se potruditi.

ostavite svoj komentar