Peludni kalendar

U Hrvatskoj razlikujemo dva klimatska područja: kontinentalno i mediteransko područje.

Svako od ova dva područja ima specifičnu vegetaciju. Peludni kalendar se stoga izrađuje za svako klimatsko područje zasebno Peludni kalendar nam pruža informaciju o razdoblju cvatnje pojedinih biljaka na određenom području.

Peludni kalendari uvijek se izrađuju za proteklu peludnu sezonu i razlikuju se od godine do godine, s obzirom na vremenske prilike. Temperatura i oborine su meteorološki parametri koji najviše utječu na dinamiku pojave peludi u zraku. Dinamika pojavljivanja peludi prati se svakodnevno, na mjernim postajama postavljenim u različitim klimatskim područjima.

Osnovni podatak za izradu peludnog kalendara je određivanje početka, razdoblja trajanja i završetka polinacije svake pojedine biljne vrste. Suho i vjetrovito vrijeme povoljno je za širenje peludnih zrnaca i nepovoljno je razdoblje za osobe osjetljive na pojedine alergene. Kišno razdoblje povoljno djeluje na osobe osjetljive na peludne alergene, jer dolazi do znatnog smanjenja koncentracije peludi u zraku…

Osnovna svrha peludnog kalendara je pružanje informacija o pojavi pojedinih sezonskih alergena, što osobama osjetljivima na peludne alergene omogućuje planiranje aktivnosti, putovanja i godišnje odmore.

Kontinentalna Hrvatska

peludni kalendar

ostavite svoj komentar