Pospana generacija

sleep_issues_image_title_cnaks

Premalo sna rezltira nizom negativnosti…

Prosječnom teenageru potrebno je 9-10 sati sna tijekom noći budući se tada, tijekom sna, luče hormoni odgovorni za rast i spolno sazrijevanje. Provedene studije pokazale su da teenageri spavaju puno manje od broja potrebnih sati – prosječno oko sedam, sedam i pol sati noćnog spavanja što je daleko ispod broja sati neophodnih za neometan rast i sazrijevanje.

Neki od znakova koji upućuju na nedostatak sna kod teenagera su:

  • Poteškoće sa buđenjem u jutarnjim satima,
  • Razdražljivost,
  • Ekstremno neraspoloženje,
  • Potreba za snom tijekom dana,
  • Dugo spavanje preko vikenda,
  • Poteškoće sa pamćenjem i koncentracijom,
  • Češća noćna buđenja i teško zaspivanje nakon toga,
  • Depresija.

Prema istraživanju američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, dvije trećine američkih teenagera koji spavaju manje od 8 sati dnevno su skloniji fizičkom konfliktu, te konzumiranju alkohola i cigareta.
Učenici koji spavaju manje od 8 sati su manje vježbali, seksualno su bili aktivniji, te su bili skloniji fizičkom konfliktu i negativnim mislima. Također je vjerojatnije da će se koristiti računalom više od tri sata dnevno. Primjećeno je i to da teenageri koji spavaju manje, više vremena provode ispred TV ekrana.
Ovo je prvo istraživanje ovakve vrste. „Nedostatak sna može biti upozorenje roditeljima da njihovi tinejdžeri imaju i druge probleme.“ izjavila je za Reuters Lela McKnight-Eily, klinički psiholog i epidemiolog u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti

Male high school student asleep in classRoditelji bi svakako trebali obratiti pozornost na to koliko i kada spava njihovo teen dijete i pokušati, ukoliko primijete problem nedovoljnog sna, promijeniti situaciju. Većina teenagera odbiti će takvu pomisao i neće samo tako pristati na suradnju. Oni smatraju da je vrijeme kada su roditelji mogli odlučivati o takvim starima iza njih. No, radi se o zdravlju djeteta i roditelj se treba postaviti odlučno.

U razgovoru sa djetetom pokušajte postići dogovor o tome što bi bilo razumno – vrijeme spavanja i buđenja u skladu s obvezama u školi i van škole. Dijete (jer to su još uvijek djeca) treba potaknuti da uspostavi rutinu prije spavanja.
Savjetujte mu/njoj da izbjegava konzumiranje pića koja sadrže kofein (coca-cola, kava, energetski napitci i dr.). Potaknite dijete na fizičku aktivnost tijekom dana, ne neposredno prije spavanja (najmanje dva sata prije odlaska na spavanje).

Veliki problem predstavljaju mobiteli i komunikacija među teenagerima tijekom noći. Dijete ugasi svjetlo u sobi i odlazi na spavanje, a potom ispod pokrivača zasvjetli mobitel i komunikacija počinje… i prestaje duboko u noć. Teško da će vaš teenager dobrovoljno pristati na konfiskaciju mobitela.

Ukoliko razgovor ne poluči uspjeh, pokušajte pronaći kompromisno rješenje – barem svaku drugu većer bez mobitela, nagradite ga većim đeparcem, omiljenim jelom i sl. ukoliko se odrekne mobitela bar na neko vrijeme. Nakon toga možda vaš teenager sam dođe do nekog razumnog zaključka.

Biti roditelj tenagera znači oboružati se strpljenjem i biti uporan – zdravlje i sigurnost djeteta na prvom su mjestu.

ostavite svoj komentar