Ako ne želite oboljeti…

Živite s kretanjem…

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije gotovo 60% ljudi prerano umre zbog kroničnih bolesti nastalih zbog neaktivnosti, nepravilne prehrane i pušenja?
Fizička neaktivnost uzrokovala je milijune smrti i 15-20% ishemijskih bolesti srca, dijabetesa i nekih vrsta karcinoma. Rizik obolijevanja od bolesti srca i krvožilnog sustava povećan je 1,5 puta kod osoba koje se ne bave ni minimumom preporučene tjelesne aktivnosti.

Najveći uzrok smrti i nemoći u cijelom su svijetu bolesti koje se mogu prevenirati:

  • moždani udar,
  • dijabetes,
  • rak,
  • plućne bolesti,
  • debljina i ostali problemi vezani za povećanu tjelesnu težinu.

Preporuka za zdravlje odnosi se na sve dobne skupine, muškarce i žene, uključujući i osobe s otežanim kretanjem, i jednostavna je: “Trideset minuta dnevno tjelesne aktivnosti”.

Tjelesna aktivnost potiče na pravilnu prehranu i motivira za druge zdravije životne izbore (prestanak pušenja, razumno pijenje alkohola i izbjegavanje bilo kakvih drugih ovisnosti).

Jednostavnim načinima moguće je uvesti kretanje u svoj život: umjesto lifta koristiti stepenice, umjesto javnim prijevozom voziti se biciklom ili prošetati, iskoristiti pauzu za polsatnu šetnju po kvartu, nalaziti se s prijateljima u šetnji, umjesto sjedenja na kavi…

Sve to i puno više bit ćemo spremni napraviti kada osvijestimo važnost kretanja i osjetimo njegove dobrobiti.

Photos by Pixabay

ostavite svoj komentar