Aloa vera

Ova polupustinjska biljka zbog svojih umirujućih i ublažavajućih svojstava upotrebljava se najviše kao sastojak proizvoda za zdravlje, ljepotu, njegu kože i kose.

Pripada obitelji ljiljana (Familiae Liliaceae), a osim pod ljekarničkim imenom Succus Aloes induratus, poznata je i pod imenom aloa, zapadnoindijska aloa i barbadoška aloa. Domovina aloe su tropi i suptropska područja Afrike. Aloa vera je zeljasta biljka. Listovi su kulentni, debeli, mesnati, kopljasti i na rubu pilasti s dugačkim bodljama, blijedozelene boje. Stabljika je 4-7 cm debela, visine i do 1 metra okruglog oblika.

Najčešće se uzgaja na plantažama te kao ukrasna biljka u lončanicama.Cvate od svibnja do lipnja. Sok od aloje je gorak, a miris aloje je osebujan. Za daljnju preradu koriste se donji, stariji listovi, mlađi se listovi ostavljaju (da biljka dalje raste). Listovi od kojih se dobiva tiskanjem ili iscjeđivanjem svježi sok aloja, mogu se brati tijekom cijele godine. Svježi sok aloe razrijedimo u alkoholu (80 g soka na 20 g alkohola). Daljom preradom soka aloe može se dobiti prašak, emulzija ili pak čisti sok Aloe Vere Barbadensis iz kojeg je posebnom tehnikom stabilizacije soka odstranjen aloin kao i ekstrakti aloina.

Ljekovitost

Aloa vera je analgetik, antibakterik, antiviral, antikarcinomik, antitumor, antioksidant, antitusik, antiinflamatorik, bioregenerator, biostimulator, detoksikant, dijabetik, dijetik, drastik, dermetik, emenagog, emoliens, holeretik, kozmetik, laksativ, purgativ. Znanstveno je dokazano da čisti sok aloe djeluje na detoksikaciju organizma, potiče metabolizam, jača imunitet i djeluje antiupalno. Djeluje i na jetru, žuč, kod šećerne bolesti, krv i kožu. Smanjuje i liječi pojave angine pektoris, smanjuje napade kod angine pektoris, snižava krvni tlak, jača srčani mišić.

Aloa pomaže kod astme i raznih alergija.

Nadalje, potiče sustav na rad, štiti i liječi sustav o posljedica kemoterapije i radioaktivnog zračenja. Antiupalno djelovanje čistog soka aloe najizraženije je kod opeklina kod kojih djeluje tako da pojačava priljev krvi te smanjuje bol, upalu, crvenilo i oteklinu. Antiupalno djelovanje izraženo je i kod bolesti bubrega , mjehura i mokraćnih putova, zatim kod probavnog sustava, jetre, kože, respiratornih organa te kod bolesti očiju i kod upala tetiva.
Antibakterijsko djelovanje soka (aloa vera gela) dokazano je na bakterijama S. Aureus, E. Colli, M. Tuberculosis itd.

Certifikat jamči vjerodostojnost deklaracije na proizvodu.

Najkvalitetniji i najučinkovitiji proizvodi s aloe verom su ono koji posjeduju certifikat – IASC (Međunarodni znanstveni savjet za aloa veru). Ako je riječ o gelu, provjerite kojim je postupkom on stabiliziran (kuhanjem, zamrzavanjem,sušenjem i mljevenjem u prah gubi se većina ljekovitih sastojaka). Dosta proizvoda na policma naših trgovina sadži vodu kao glavni sastojak, a aloa veru u minimalnim količinama. Sam natpis ‘aloa vera’ često ima samo marketinšku svrhu.

Napitak od aloa vere
Pomiješajte 2 žlice soka od aloe vere, 75 ml mineralne vode i ½ žlice soka od limuna. Poslužite sa ledom. Umjesto soka od limuna možete staviti i sok od limete i dvije iscijeđene naranče.

ostavite svoj komentar