Arganovo ulje

Drvo argana (Argania spinosa) simbolizira strpljivost i izdržljivost. Raste samo u jugozapadnom dijelu Maroka. Zato se ovo ulje naziva još i Marokansko ulje. Proces dobivanja dugotrajan je i težak: arganovi oraščići se beru, razbijaju i melju. Tim postupkom dobiva se smeđa pasta (amlou) koja se ručno gnječi kako bi se dobilo ulje. Za jednu litru arganovog ulja potrebno je oko 100 kg svježih plodova. Riječ je o biljnom ulju iznimno bogatom nezasićenim esencijalnim masnim kiselinama sa blagotvornim djelovanjem na zdravlje.

Argan, Oil, Morocco, Cosmetic, Natural, Bottle, NatureOvo ulje sadrži jedinstvenu kombinaciju fitosterola koji smanjuju upale i pomažu blokirati apsorpciju kolesterola iz crijeva. Oni također pokazuju anti-kancerogena svojstva.
Ulje argana olakšava probavu povećanjem koncentracije pepsina u želučanom soku. Sadrži flavonoide koji djeluju kao prirodno protuupalno sredstvo kako izvana, tako i iznutra. Smatra se vrlo korisnim za upalu zglobova i reumatske probleme, za snižavanje razine kolesterola, a potiče i cirkulaciju i jača prirodni imunitet organizma.

U kozmetici se upotrebljava za umirivanje kožnih bolesti poput boginja, akni, psorijaze, ekcema, za sprječavanje strija tijekom trudnoće, za njegu suhe kože i ostarjele kože sklone borama, te kože oštećene ožiljcima.
Može se kuhati no zbog cijene češće se koristi kao dodatak jelima nakon kuhanja ili prženja u kombinaciji sa limunovim sokom.

Image by alex dutemps from Pixabay

ostavite svoj komentar