Aromaterapeutska masaža

Pomaže kod stresa, napetosti, tjeskobe…

Aromaterapeutska masaža može dati izvrsne rezultate u ublažavanju tegoba poput stresa, napetosti, emotivnih problema, tjelesnih i estetskih tegoba.
Eterična ulja koja se primjenjuju u masaži djeluju brže i prodiru dublje nego bilo koja krema ili losion.
Prije primjene ovih ulja potrebno je ukloniti odumrle stanice sa kože kako bi ulja bila djelotvornija. Poželjno je napraviti piling kože na biljnoj bazi ili posebnom rukavicom nekoliko sati prije masaže, ne češće od jednom u tjedan dana.
Također je uputno pripremiti prostor (i krevet) u kojemu će se masaža obavljati. Atmosfera treba biti opuštajuća, uz prigušenu rasvjetu, prikladnu umirujuću glazbu, zagrijani prostor.

Sa tijela treba ukloniti sve što bi moglo ometati masažu ili ozlijediti pacijenta – prstenje, narukvice, satove i sl.
Mješavina za masažu odabire se prema sprecifičnim, trenutačnim zahtjevima i vrsti masaže koja će se obavljati.
Osoba koja masira prije masaže treba utopliti vlastite ruke trljajući dlanove jedan o drugi i nanošenjem male količine ulja na svoje dlanove.

Osnovni pokretni pri masaži su:

Blago dodirivanje – pokret koji se sastoji od lagana dodirivanja i na kožu djeluje prvenstveno tako što poboljšava krvotok perifernih područja tijela i zagrijava tkiva. Obično se primjenjuje na početku i na kraju masaže, pokretima od periferije k središnjem dijelu tijela.

Trljanje
– pokret za nijansu jači od blagog dodirivanja. Poboljšava krvotok i otklanja eventualni zastoj u protoku krvi. Ovaj pokret ne treba primjenjivati kod osoba koje boluju od ishialgije, na bolnim dijelovima.

Miješenje – ovaj je pokret posebno koristan za uklanjanje mišićne napetosti, masnih naslaga i celulita. Pokret je sličan miješenju tijesta – mišić se podigne jagodicama prstiju i potom pusti.

Vibriranje – sastoji se u izazivanju vibracija u predjelu koji se masira koristeći se mišićima podlaktice. Ovim se pokretom opuštaju ukrućeni mišići i reaktivira protok krvi i limfe.

Za miješanje odabranih eteričnih ulja mogu se upotrijebiti sljedeće podloge:

Ulje aloe – bogato vitaminima, mineralnim solima, enzimima i proteinima. Koristi se u tretiranju strija, ožiljaka, crvenila, proširenih vena, krhkih kapilara, nadražene i upaljene kože, zrele, suhe i dehidrirane kože.

Ulje avokada
– veoma masno, može biti korisno u tretiranju zrele, naborane kože. Izvrstan je sastojak mnogih noćnih krema.

Nevenovo ulje – ovo se ulje dobiva potapanjem cvjetova nevena u biljno ulje i posebno je korisno za osobe koje imaju problema s krvotokom, krhkim kapilarama, crvenilom kože lica, reumatizmom, opeklinama, ranama, strijama, ožiljcima i sl.

Ulje maćunice – izvrsno je za posebno osjetljivu kožu, kožu sklonu crvenilu i ekcemima kao i za slabu kosu i nokte.

Sunckretovo ulje – korisno je za nečistu, masnu kožu sklonu aknama.

Ulje pšeničnih klica – veoma je ljekovito i visokoregenerativno, hranjivo, hidratizirajuće, tonizirajuće i potiče elastičnost kože. Može se koristiti za njegu zrele, suhe, opuštene i dehidrirane kože.

Ulje gospine trave – dobiva se potapanjem cvjetova gospine trave u biljno ulje, a ima izvrsno terapeutsko djelovanje kod bolova u mišićima, slabinama, kod upala tetiva i bolova u vratu. Njime se tretira koža sklona strijama, ožiljcima, ozljedama, ranama, crvenilu, dermatitisu, ekscemima i sl.

Ulje jojobe – to je zapravo biljna smola, izvrsno je kao lijek za dišne oragne, dermatoze, ekceme, nadraženu kožu, ispucalu, dehidriranu i suhu kožu.

Bademovo ulje – može se koristiti za sve tipove kože, izvrsno je za prevenciju strija. Hidratizira, omekšava, umiruje i hrani kožu.

Lješanjakovo ulje – karakterističnog mirisa lješnjaka ovo ulje hrani i primjenjuje se u tretiranju zrele, dehidrirane, suhe i prhutave kože.

Maslinovo ulje – dobro je za suhu, dehidriranu, ispucalu kožu bez sjaja. Smiruje upale, ubrzava zarastanje, omekšava, hrani i obnavlja.

Sojino ulje – izvrsno je za sprječavanje starenja kože i dobro se miješa s uljem avokada kod pripreme krema za noć.

ostavite svoj komentar