Avokado – kraljevsko voće

Avokado (lat. Persea americana) je tropsko voće vrlo vrijednog nutritivnog sastava, podrijetlom iz Srednje Amerike. Zelene je boje, kruškastog oblika, koristi se kao hrana i u kozmetičke svrhe.

Sadrži dijetalna vlakna, kalcij, magnezij, kalij, natrij, željezo, vitamin C, vitamin K, folnu kiselinu, vitamin B6, vitamin E, visoko vrijedne masnoće. Niskokaloričan je i podatan za razne prehrambene kombinacije, na pruža niz zdravstvenih dobrobiti.

Nabrojat ćemo samo neke:

  • poboljšanje lipidnog profila (metabolizma masti)
  • povoljno djeluje na zdravlje srca i krvnih žila
  • djeluje protuupalno, antioksidativno i antikancerogeno
  • pigmenti lutein i zeaksantin štite zdravlje očiju
  • povoljno djeluje na probavu (poboljšava rad crijeva)

Kupnja i čuvanje
Zreli avokado, idealan za konzumaciju nije pretvrd (osjeti se laganim pritiskom kore avokada). Tvrđi avokado uputno je kupovati u slučaju da ga ne planiramo konzumirati odmah. Avokado se može i zamrznuti.

Konzumacija
Avokado možemo konzumirati sirov i začinjen jer je jako neutralnog okusa. Uz malo soli, papra jabučnog octa, maslinovog ili bučinog ulja postaje vrlo ukusna zdrava namirnica.

Možemo ga dodati u kajganu, konzumirati uz kuhana ili pečena jaja, u sendviču, u salatama, kao guacamole umak, kao zamjenu za majonezu, u toplim ili hladnim juhama, u sushiju, na roštilju (premazan limunovim sokom i maslinovim uljem), pečen, u smoothiju, u desertima.

Image by silverstylus from Pixabay 

ostavite svoj komentar