Bademovo ulje

Ulje univerzalne primjene…

Ovo ulje dobiva se ekstrakcijom iz suhih plodova badema, prozirno je, blago žučkasto, vrlo je stabilno, aromatično i ljekovito. Pod pojmom bademovo ulje, podrazumijeva se ulje slatkog badema (Prunus amygdalus var. Dulcis). Stablo badema naraste do 10 m, cvjeta u proljeće, a bere se u jesen.

Postoje dvije osnovne podvrste badema – slatki i gorki. Plodovi slatkog badema jedu se sirovi, prženi, dodaju se raznim jelima, a isto tako se prerađuju za dobivanje bademovog maslaca, ulja ili  mlijeka. Gorki badem je otrovan i nejestiv, ali se kultivira i prerađuje radi dobivanja esencijalnog bademovog ulja.
Upotrebljava se u kulinarstvu i u kozmetici, za cjelokupnu njegu tijela – kožu, kosu, nokte, za masažu i dr.

Za upotrebu se preporuča nerafinirano, hladno prešano, organsko bademovo ulje jer dobiveno takvim postupkom ne gubi svoja ljekovita svojstva zbog izloženosti visokim temperaturama i ne gubi aromu.images (3)
Iznimno je bogato bječančevinama, vitaminima (A,B1, B2, B6 i E), esencijalnim masnim kiselinama (Omega-3, Omega-6 i Omega-9), glikozidima i fitosterolima, manganom i bakrom, magnezijem i kalcijem. Energetska vrijednost 100 g badema iznosi 580 kcal.

Poboljšava intelektualne sposobnosti, pospješuje probavu, snižava kolesterol, jača imunitet, opušta umorne mišiće i djeluje antialergijski.
Masaža bademovim uljem narodni je lijek protiv hernije (kile), a masaža prsnog koša bademovim uljem olakšava kašalj. Korisno je i za liječenje opekotina i upaljenih vena, problema s grlom i različitih upalnih stanja.

Zbog iznimno visokog udjela nezasićenih masnih kiselina i vitamina E, ovo ulje je vrlo zdravo za prehranu. Koristi se pretežno u orijentalnoj kuhinji i za pripremu deserata (kolača i čokolade, pudinga, krema), izvrsno je u salatama i marinadama i kao aroma za slatka tijesta. Može se koristiti i za kratko prženje.

U trgovinama se često pod bademovim uljem prodaju ulja lošije kvalitete od koštica koštuničavog voća.
Za najbolju aromu badema treba kupovati one s kožicom. Ukoliko za pripremu jela trebate one bez kožice skinite ju jednostavnim postupkom – prelijte bademe vrućom vodom, ostavite da odstoje par minuta, ocijedite, isperite pod mlazom hladne vode i skinite kožicu sa badema.

ostavite svoj komentar