Bake i djedovi

Nakon odnosa prema roditeljima, emocionalna privrženost djece prema bakama i djedovima druga je po redu najsnažnija i najintenzivnija emocionalna veza koju djeca razvijaju. Aktivnom ulogom u odrastanju unučadi djedovi i bake obogaćuju i djetetov i svoj život.

Njihova uloga još je značajnija u obiteljima u kojima su oba roditelja  zaposlena i dosta vremena odsutna i u obiteljima samohranih i razvedenih roditelja.

Boy, Caucasian, Child, GrandchildPogrešno je baki i/ili djedu prepustiti vodeću ulogu u odgoju djeteta i isto je tako pogrešno ne osigurati im vrijeme za druženje.
Mnogi se roditelji žale na odgojne metode djedova i baka. Smatraju da su bake i djedovi previše popustljivi ili pak prestrogi, da se ‘petljaju’ u odgoj djeteta previše ili pak premalo…

Djedovi i bake važan su dio obitelji. Odradili su svoje roditeljstvo i s unucima mogu biti opušteniji.
S njima možete razgovarati o tome kako želite odgajati svoju djecu, koje stvari dopuštate, koje ne želite da djeca rade. Pokušajte ne biti previše detaljni i prevelikih očekivanja. Djedovi i bake ponekad će nas prevariti, zatajiti nešto, djeca će pojesti nešto što mi ne odobravamo… Mi ćemo, s druge strane, biti sigurni da je dijete s osobama koje ga vole i koje ono voli. To vrijedi nekog propusta.

Djeci je potrebno nekoliko godina da shvate da i njihovi roditelji, baš kao i oni sami, imaju svoje roditelje, da baka i djed također imaju svoje roditelje za koje im se čini da postoje oduvijek. Stoga su djeca, za razliku od odraslih, uvijek zainteresirana za priče iz njihove mladosti, priče o njihovim roditeljima dok su bili djeca. Dobro je poticati ih da pričaju o tome sa svojim unucima.

Inače su, u odnosu na obiteljsku povijest, bake i djedovi, djeci neprikosnoveni autoriteti. Djeca obožavaju pretraživati njihove ormare, škrinje, gledati stare fotografije, oblačiti se u njihovu odjeću te na taj način istraživati i upoznavati svoje korijene. Bez obzira na njihov stupanj obrazovanosti, uz čvrste emocionalne veze, djeca rado i spremno uče od baka i djedova.

Kad odrastu, čak i kada se ne mogu sjetiti tko ih je naučio peći kolače, plijeviti vrt, popraviti igračku, raditi će to na način na koji su ih oni naučili. Svojom aktivnom ulogom u odgoju djeteta djedovi i bake obogaćuju i svoj i djetetov život.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar