Bolesno dijete – što sad?

Par savjeta za roditelje…

Mnogi roditelji, pogotovo oni s kraćim roditeljskim stažem, na prve znakove povišene tjelesne temperature ili kašljucanja posežu za lijekovima za snižavanje temperature, protiv bolova, sirupe protiv kašlja, zovu liječnika ili pak odlaze s djetetom k liječniku u prepune čekaonice.

Počnimo od povišene tjelesne temperature. Povišena tjelesna temperatura znak je infekcije i pomaže organizmu u njezinom savladavanju. Stoga blago povišenu temperaturu nije potrebno snižavati. Djetetu treba omogućiti odmor, poleći ga krevet i kontrolirati temperaturu. Dijete ne treba dodatno utopljavati, nego obući u laganu, pamučnu odjeću i lagano pokriti. Uputno je djetetu svako maloo ponuditi mlaki biljni, lagano zaslađeni čaj.
Temperaturu ne treba snižavati sve dok ne prelazi 38°C.

Ukoliko dijete kašlje najbolje je djetetu davati puno tekućine jer tekućina razrjeđuje sluz i olakšava iskašljavanje. Prostor u kojem dijete boravi treba biti prozračen i ne pretopao. Ukoliko je kašalj popraćen temperaturom i potraje duže od nekoliko dana uputno je posjetiti pedijatra.
Ukoliko je riječ o upali grla koju uzrokuju virusi i bakterije ne treba odmah posezati za antibioticima. Bol u grlu moguće je umanjiti žličicom paracetamola, a liječnik bi trebao odrediti terapiju nakon što pregledom grla utvrdi je li riječ o virusnoj i bakterijskoj upali.

Upala uha kod djece druga je najčešća upalna infekcija. Mogu je izazvati virusi i bakterije, a događa se kada se iza bubnjića nakupi tekućina koja u normalnim uvjetima i izađe iz uha, dok u uvjetima infekcije postaje područje pogodno za razvoj bakterija. Kako se upala pojačava, raste i pritisak iza bubnjića, a bol je sve jača, uz pojavu povišene tjelesne temperature. U slučaju upale uha najbolje je odvesti dijete na pregled pedijatru koji će postaviti ispravnu dijagnozu i odrediti tretman liječenja.

Trbobolja u djece poprilično je česta. Bolovi u trbuhu često se pojave i nestanu bez potrebe za liječničkom intervencijom. Uzroci boli u trbuhu mogu biti razni: od psihičkih do onih iz okoline.
Među djecom su vrlo raširene crijevne viroze (rotavirus, adenovirus i dr.), a uzročnici mogu biti i bakterije i paraziti. U tom slučaju dijete pati od grčeva, mučnine, povraća, ima vodenasti proljev, bolove u raznim dijelovima tijela i povišenu temperaturu. U tom slučaju antibiotici nisu od pomoći, a vrlo je važno djetetu nadomještati izgubljenu tekućinu, soli i minerale koji se gube proljevom, povrćaćanjem, znojenjem. Najbolja preventiva od navedenih bolesti je pravilna higijena ruku i površina s kojima je dijete u doticaju. Trbobolja popraćena temperatureom i proljevom zahtijeva liječničku intervenciju.

Ponekad djeca pate od zatvora i bolova koji su posljedica tog stanja. Izostanak stolice tijekom dva ili tri dana znak je za uzbunu. Zatvor može biti posljedica promjena u prehrani ili u probavi. U slučaju zatvora djetetu je važno davati dovoljno tekućine i namirnice koje omekšavaju stolicu (marelica, kruška, suha šljiva i sl.), a izbjegavati namirnice koje zatvaraju (čokolada, sendviči, tjestenina, grickalice, masna i začinjena hrana i sl.).

Razmjerno čest uzrok bolova u trbuhu psihičke je naravi. Odvajanje od roditelja, strah od vrtića ili škole, svađa s prijateljem, pretjerana osjetljivost na stres i sl. mogu dovesti do nervoze u želucu. Takva trbobolja može biti popraćena nemirnimn snom, glavoboljom, grčevima u trbuhu, povraćanjem, zatvorom, bolovima u grudnom košu.
Ponekad je dovoljno otvoreno razgovarati s djetetom, a ponekad je potrebno potražiti i stručnu pomoć.

Poseban oprez nalažu ponavljajući bolovi, gubitak na težini, usporen rast, učestalo povraćanje i kronični proljev. Liječnika treba obavezno posjetiti kod pojave krvave stolice, konstantnih i ustrajnih bolova u desnoj strani trbuha, temperature.

Prehlada je vrlo česta među djecom. Uzročnik prehlade je virus i najbolje što roditelj može učiniti u slučaju prehlade je držati nosić prohodnim i davati djetetu dovoljno tekućine (najbolje lagano zaslađenog biljnog čaja i vode). Mnogi roditelji pribjegavaju antibioticima što je posve nepotrebno jer antibiotici ne pomažu kod viroza. Prehlađeno dijete može obavljati sve redovite dnevne aktivnosti. Ostanak kod kuće (umjesto odlaska u vrtić ili školu) preporuka je više zbog druge djece nego zbog prehlađenog djeteta. Viroze se među djecom brzo šire zbog nepridržavanja pravilka higijene, prvenstveno higijene ruku.
Treba izbjegavati prečestu upotrebu sprejeva za otčepljivanje nosa, izuzev onih prirodnih – fiziološke otopine i sličnih sprejeva na bazi morske vode.

“Boy In Hospital”- Image courtesy of Sura Nualpradid / FreeDigitalPhotos.net 

ostavite svoj komentar