Breskva

Tako sočna, tako zdrava…

Breskva (lat. Prunus persica L.) je plod okruglog oblika, crvenskasto-žute boje, površine prekrivene sitnim dlačicama, svojstvene arome. Najpoznatije vrste bresaka su: kalanke, durancije i nektarine (bez dlačica). Breskve dozrijevaju već od proljeća pa sve do kraja ljeta (ovisno o podneblju).
Breskve su niskokalorično voće (cca 40 kcal/100 g), sa najvećim udjelom vode i vrlo malim udjelom bjelančevina i masti. Ugljikohidrata sadrže oko 11%.
Ovo sočno voće niske je energetske vrijednosti (samo 43 kcal na 100 g).
Od vitamina sadrži najviše beta-karotena (provitamina A), vitamina C, vitamina E i vitamina B3 (niacin), a od minerala sadrži najviše kalija, fosfora, kalcija i magnezija te selen i bakar.
Zbog visokog udjela vode breskve djeluju kao diutetici, pročišćavaju organizam, potiču i olakšavaju probavu i stoga su idealne namirnica za osobe koje pate od viška kilograma.
Bogate antioksidansima i ostalim fitokemikalijama, izuzetno su zdrave. Napominjemo da organizam bolje apsorbira karotenoide, ako se istovremeno konzumira i mala količina lipida (masnoća). Zato uz dinju jedemo pršut ili komad sira. Isto preporučamo i sa breskvom.
Breskva je odličan izvor prehrambenih vlakana. Jedna porcija breskve ili nektarine pokriva 5% do 9% dnevno preporučene količine vlakana za odrasle osobe. Koža breskve sadrži velike količine vlakana i zato se ne preporuča njeno odstranjivanje. Za pravilno funkcioniranje organizma i prevenciju mnogih bolesti vrlo jer važna prehrana bogata dijetetkim vlaknima.

Kupovina i čuvanje
Breskve zriju i nakon branja. Kupite li još potpuno nedozrele plodove možete ih držati u papirnatim vrećicama kako bi zadržale vlagu i dozorile. Mogu se čuvati u hladnjaku (do dva tjedna).
Ukoliko brekve želite odmah konzumirati ili upotrijebiti za pripremu jela najbolji su izbor mekanije breskve, neoštećene površine, lijepe crveno-žute boje. Zrele breskve ne mogu se dugo čuvati jer se brzo kvare – čuvati ih treba u hladnjaku, najviše dan-dva.

Breskve se, osim svježe, mogu konzumirati i konzervirane, kuhane, pečene, sušene… Odlične su u voćnim, ali i povrtnim salatama, kao dodatak mnogim jelima…
Od bresaka se može napraviti izvrstan kompot, žele, džem, razne slastice, sladoledi, a dobro se kombiniraju i sa alkoholom (npr. u koktelima).

ostavite svoj komentar