Breskva

Tako sočna, tako zdrava…

Breskva (lat. Prunus persica L.) je plod okruglog oblika, crvenskasto-žute boje, površine prekrivene sitnim dlačicama, svojstvene arome. Najpoznatije vrste bresaka su: kalanke, durancije i nektarine (bez dlačica). Dozrijevaju već od proljeća pa sve do kraja ljeta (ovisno o podneblju).Peach, Stone Fruit, Fruit Bowl
Niskokalorično su voće (cca 40 kcal/100 g), s najvećim udjelom vode i vrlo malim udjelom bjelančevina i masti. Ugljikohidrata sadrže oko 11%.
Od vitamina sadrže najviše beta-karotena (provitamina A), vitamina C, vitamina E i vitamina B3 (niacin), od minerala najviše kalija, fosfora, kalcija i magnezija te selen i bakar.
Zbog visokog udjela vode breskve djeluju kao diuretici, pročišćavaju organizam, potiču i olakšavaju probavu i stoga su idealne namirnica za osobe koje pate od viška kilograma.
Bogate antioksidansima i ostalim fitokemikalijama, izuzetno su zdrave. Napominjemo da organizam bolje apsorbira karotenoide, ako se uz njih konzumira i mala količina lipida (masnoća). Zato npr. uz dinju jedemo pršut ili komad sira. Isto preporučamo i s breskvom.Baked, Bakery, Baking, Bap, Bread
Breskva je odličan izvor prehrambenih vlakana. Jedna porcija breskve ili nektarine pokriva 5% do 9% dnevno preporučene količine vlakana za odrasle osobe. Koža breskve sadrži velike količine vlakana i zato se ne preporuča njeno odstranjivanje. Za pravilno funkcioniranje organizma i prevenciju mnogih bolesti vrlo jer važna prehrana bogata dijetetkim vlaknima.

Jelly, Peach Jelly, Canning, PreserveKupovina i čuvanje
Breskve zriju i nakon branja. Kupite li još potpuno nedozrele plodove možete ih držati u papirnatim vrećicama kako bi zadržale vlagu i dozorile. Mogu se čuvati u hladnjaku (do dva tjedna).
Ukoliko breskve želite odmah konzumirati ili upotrijebiti za pripremu jela najbolji su izbor mekanije breskve, neoštećene površine, lijepe crveno-žute boje. Zrele breskve ne mogu se dugo čuvati jer se brzo kvare – čuvati ih treba u hladnjaku, najviše dan-dva.

Breskve se, osim svježe, mogu konzumirati i konzervirane, kuhane, pečene, sušene… Odlične su u voćnim, ali i povrtnim salatama, kao dodatak jelima…
Od bresaka se može napraviti izvrstan kompot, žele, džem, razne slastice, sladoledi, a dobro se kombiniraju i s alkoholom (npr. u koktelima).

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar