Camembert

Mlađi brat sira Brie…

Meki i masni sir svjetlo žute boje, s tankom koricom prekrivenom bijelom plemenitom plijesni (Penicillium camemberti bacterium). Priprema se od nepasteriziranog mlijeka izvrsne kakvoće, visokog sadržaja masnoća, bjelančevina i vitamina.
Sazrijevanje ovog sira traje najmanje tri tjedna, a počinje izvana, kada se površina prekriva tankom plijesni i slojem soli. U pripremi ovog sira koristi se blaži oblik pasterizacije kojim se mlijeko zagrijava od 104 – 161 ºC (temperatura niža od one za pasterizaciju). Termiziranjem se uništavaju potencijalno štetne bakterije.

Izvjesna Marie Harel, davne je 1791. godine napravila sir koji je dobio ime po selu u Normandiji u kojem je živjela. Recept je navodno dobila od jednog opata koji se sklonio u njezinu kuću za vrijeme progona katoličkog svećenstva od strane revolucionarne Republike u Francuskoj. Svećenik je došao iz pokrajine Brie, čuvene po istoimenom siru pa se stoga smatra da je Camembert mlađi brat sira Brie. Od 1890. godine Camembert se pakira u karakteristične okrugle dvene kutijice koje mu čuvaju svježinu. Nakon otvaranja čuva se najviše sedam dana, uvijek u originalnom pakiranju i dobro zaštićen od sušenja.

Mnogi proizvođači pokušavaju kopirati Camembert, ali kvalitetu i okus izvornog ‘Camembert de Normandie’ teško je nadmašiti, a zaštićen je i titulom AOC (Appellation d’Origine Contrôlèe) koju je dobio 1983. i koju smije koristiti tek dvadesetak ovlaštenih proizvođača.

Koristi se u pripremi mnogih jela, a najbolje ga je konzumirati uz mesna jela, voće i orašaste plodove, uz komadić kruha i vino. Njegov profinjeni slankasti okus ne podnosi izlaganje visokim temperaturama. Prije konzumiranja sir treba ostaviti na sobnoj temepraturi kako bi razvio svoj puni okus i miris.
U trgovinama se može nabaviti u topljeni Camembert – modernija inačica izvornog Camemberta. Izvrstan je kao namaz uz fino pecivo, krekere ili grisine.

Uz ovu vrstu sira preporučuju se pjenušac, odležana bijela vina jačeg tijela i aromom bogata crna vina.
Ako nije primjereno čuvan (na hladnom i u svojem originalnom pakiranju), razviti će se i druge plijesni, crvenkasto hrđave boje.

Isprobajte pohani Camembet hrskave korice i kremaste unutrašnjosti…

ostavite svoj komentar