Chili papričice

Ljute papričice raznih oblika, veličine, boje, ljutine…

Ponekad se sorte označavaju po zemljama podrijetla, pa iz Srednje Amerike i Azije zovemo čili papričicama, dok one iz Europe nalazimo pod imenom “feferoni”.Chili, Super Sharp, Red, Edible, Sharp
Karakterizira ih iznimno oštar okus. Među najpopularnije vrste ubrajaju se cayenne, habanero, jalapeno, ancho, anaheim i mađarska paprika. Nalazimo ih u svježem, osušenom i konzerviranom obliku. Najviše se konzumira u zemljama Azije, a u Meksiku je ovaj začin toliko cijenjen i popularan da više od 150 sorti ima svoj naziv.

Karakterističnu ljutinu papričicama daje kapsaicin – prirodni alkaloid iz ljute paprike, koncentriran najviše u središnjem dijelu paprike, sa sjemenkama i bijelim membranama.
Ljute papričice upotrebljavaju se kao hrana, kao začin i kao ljekovite biljke. Potječu iz Meksika odakle ih je Kolumbo donio u Europu, a Magellan u Afriku i Aziju.Green Chilli, Hot, Spicy, Healthy, Fresh

U chili papričicama nalazi se niz vrijednih sastojaka: od minerala (željezo, fosfor, kalcij) i vitamina (Vitamin A, vitamine B skupine, vitaminC), fitosterola, dijetalnih vlakana eteričnih ulja… Energetska vrijednost 100 grama čilija u prahu je oko 315 kalorija.

Svoju ljekovitost papričica prvenstveno zahvaljuje sadržaju kapsaicina čije je višestruko pozitivno djelovanje već duže vrijeme predmetom ispitivanja mnogih znanstvenih istraživanja. Što je papričica ljuća, ima više kapsaicina. Kapsaicin ima protuupalno djelovanje – liječi upalne procese debelog crijeva i potiče izlučivanje sekreta iz začepljenog nosa i pluća. Pomaže kod liječenja živaca, boli poput migrene, smanjuje bol kod psorijaze i dijabetičke neuropatije, dokazano značajno usporava pojavu artritisa.Chili, Chilli Pepper, Sharp, Red
Ljute papričice imaju svojstvo smanjenja kolesterola i rizika obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti. Chili papričica uništava štetne bakterije i potiče lučenje želučanih sokova, potiče probavu i povoljno djeluje na nju i ne doprinosi nastajanju čira želuca, suprotno uvriježenom mišljenju.
Konzumiranjem chili papričica ubrzava se metabolizam pa su stoga poželjne u prehrani osoba koje imaju problema sa prekomjernom tjelesnom težinom.
Chili papričice potiču jačanje imuniteta. One crvene boje bogate su beta karotenima i vitaminom C.
Isto tako, konzumacija chilija rezultira smanjenim rizikom za razvoj dijabetesa tipa 2.
Neke studije navode da redovita konzumacija chilija može poboljšati san.
Sve navedeno govori u prilog tome da chili papričice treba uvesti u redovitu prehranu, ali ne i da treba pretjerivati sa količinama. Prevelike količine mogu izazvati gastoenerološke probleme i probleme sa jetrom. Dobra je prehrana uvijek uravnotežena.Ground Chilli, Chillies, Hot Chili

Kod kupnje treba odabirati čvrste, glatke i sjajne plodove, izbjegavati mekane ili oštećene. U dijelu hladnjaka za držanje povrća mogu se čuvati 10-ak dana, zamotane u kuhinjski papir.
Mogu se i zamrznuti, konzervirati i posušiti (peteljke se provuku koncem ili špagom i objese se na toplo mjesto, a nakon što se osuše cijele ili usitnjene pohrane se u staklenu posudu s poklopcem, na tamno i hladno mjesto).
Kod pripreme jela treba imati u vidu da kapsaicin iritira kožu i oči pa je prilikom rukovanja poželjno nositi gumene rukavice i dobro oprati ruke nakon kontakta.Chilli, Red, Sharp, Paprika, Food, Meal

Većina chili papričica ima debelu kožicu i dobro ju je prije pripreme oguliti. Najlakše je to učiniti nakon grijanja na otvorenom plamenu ili u pećnici ili kratkim uranjanjem u vruće ulje nakon čega se trebaju ostaviti u poklopljenoj posudi ili plastičnoj vrećici da kožica ‘otpusti’ i lakše se skine.
Vrh paprike se odreže sa peteljkom, odstrane se sjemenke i potom središnji dio i membrane i potom se, prema potrebi, režu ploške, kockice ili štapići i sl.
Chili papričica, svježa ili u prahu, prvenstveno se upotrebljava kao začin u pripremi slanih jela – umaka, tjestenine, rižota, juha, složenaca, namaza… Papričice se mogu i nadijevati sirom, stavljati u marinade, dodavati u deserte s čokoladom, kavom, kombinirati u pićima i dr.

Photos courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar