Umjesto dijete – kvalitetna i uravnotežena prehrana

Preduvjet za održavanje optimalne težine…

Usvajanje zdravih prehrambenih navika može potrajati, ali se isplati. Rezultati su dugoročni, a očituju se, i gubitkom viška kilograma i boljim zdravljem u cjelini.

Ukoliko ne usvojimo zdrave prehrambene navike, nakon dijete kilogrami će se vratiti ili ćemo se stalno prisiljavati ne neku dijetu. Zdravom prehranom tijelu osiguravamo optimalan unos kalorija i nutrijenata potrebnih za pravilno funkcioniranje organizma (vitamine, minerale, bjelančevine, masnoće, ugljikohidrate, esencijalne kiseline, antioksidanse, vlakna, vodu i dr.) što je preduvjet i za održavanje optimalne tjelesne težine.

Pravila zdrave prehrane su:

Uzimati tri glavna i dva međuobroka tijekom dana.
Ne preskakati doručak.
U prehrani trebaju biti zastupljene sve skupine namirnica – voće, povrće, meso, riba, žitarice, mlijeko i mliječne proizvode.
Što više konzumirati integralne, cjelovite namirnice.
Najbolje je konzumirati svježe pripremljenu hranu (izbjegavati podgrijavanje, naročito višestruko).
Treba unositi dovoljno tekućine, uglavnom vode i biljnih čajeva:
Alkohol i alkoholna pića treba izbjegavati – alkohol je vrlo kaloričan i stimulira tek.
Masnoće ne treba izbjegavati u potpunosti, samo treba pripaziti da se unose umjereno (do 30% unesene energije) i to uglavnom one zdrave, nezasićene (maslinovo ulje npr.).
Sol treba koristiti umjereno, umjesto soli hranu začinjavati začinskim biljem. Treba pripaziti na skrivene izvore soli (grickalice, kruh, peciva i dr.).
Konzumaciju slatkiša (pogotovo industrijskih, kupovnih) treba svesti na najmanju razinu jer osim soli, sadrže i nezdrave masnoće i velike količine šećera te konzervanse i boje.
Gazirani sokovi spadaju u namirnice koje definitvno treba izbjegavati.

Uspijemo li uz zdrave prehrambene navike uvesti i neku tjelesnu aktivnost (umjerenu, tipa hodanja), na pravom smo putu.

Photo courtesy of Pixabay

ostavite svoj komentar