Cimet – začin i lijek

Savršen začin za zimske mjesece jer zagrijava tijelo…

Upotreba cimeta saže daleko u povijest. Prvi zapisi o cimetu datiraju iz zapisa oko 2700 g. p.n.e.
Uzgaja se na Šri Lanki, Javi, Kini, Vijetnamu, Indoneziji, Brazilu i Egiptu i izvozi se širom svijeta.
Cimet je zimzeleno drvo čija se unutarnja kora upotrebljava za dobivanje začina kojeg botaničari nazivaju Cinnamomum verum. Najbolji cimet je onaj sa Šri Lanke.
Kasija cimet (Cinnamomum cassia) ili indonezijski cimet najrašireniji je u prehrambenoj industriji. Lakše se uzgaja i otporniji je. Ovaj cimet je tamniji, ima jači okus. Budući sadrži kumarin, uzimanje u većim dozama nije preporučljivo jer može uzrokovati mučninu, slabost, oštećenje jetre, unutarnja krvarenja i druge tegobe. Ekstrakti biljaka koje sadrže kumarin, danas su većinom zabranjeni u prehrambenoj industriji.
U pravom cimetu, onome sa Šri Lanke (Cejlona) nalazi se puno manje kumarina.
Na tržištu je cimet dostupan u obliku štapića ili u prahu. Štapići i prah su svijetle žuto-smeđe boje. Odlikuje ga privlačan miris i sladak i topao okus. Koristi se u kulinarstvu, kao začin i u proizvodnji slastica i likera.
Ljekovita svojstva cimeta potiču od esencijalnih ulja koje sadrže aktivne tvari (cainamaldehid, cinamil acetat, cinamil alkohol) koje blagotvorno djeluju na probavni sustav, ublažavanje boli, protiv nadustosti i dijareje. Cimet stimulativno djeluje na probavu i cirkulaciju, ublažava menstrualne bolove, djeluje protuupalno i olakšava simptome artritisa, pomaže kod urinarnih infekcija i djeluje antimikrobno (ekstrakt cimeta zaustavlja rast bakterija i gljivica, uključujući Candidu). Dokazana su i njegova antioksidativna svojstva.
Budući uravnotežuje razinu šećera u krvi, cimet je koristan osobama koje pate od dijebetesa tipa II. Konzumacija 1 g cimeta tijekom mjesec dana može rezultirati značajnim smanjenjem rezine glukoze, kolesterola i triglicerida u krvi.
Cimet dokazano poboljšava i kognitivne sposobnosti – bolje pamćenje, bolja koncentracija, brže reagiranje).
Uz dragocjena i jedinstvena eterična ulja, cimet sarži i mangan, željezo, kalcij i prehrambena vlakna.

Kupovina i čuvanje
Cimet nam je dosptupan u obliku štapića ili u prahu. U štapićima se duže čuva (do doginu dana), a u prahu ima intenzivniju aromu (a rok trajanja mu je 6 mjeseci). Miris cimeta mora biti slatkast i svjež. Čuva se u dobro zatvorenoj staklenoj posudi, na tamnom, hladnom i suhom mjestu.
Da biste kod kupovine razlikovali je li cimet pravi trebate znati da štapići pravog cimeta imaju puno tankih slojeva i mogu se jednostavno samljeti u mlincu za kavu ili mužaru, dok su štapići kasija cimeta iznimno tvrdi i nisu slojeviti.
Obratite pozornost na deklaraciju proizvoda, porijeklo proizvoda i latinski naziv na pakiranju.

ostavite svoj komentar