Čišćenje računala

Za duži vijek i bolju učinkovitost računala…

Temeljito čišćenje računala preporuča se izvesti barem jednom do dva puta godišnje. Čišćenje tipkovnice, miša i popratnih uređaja (skrener, printer, fotokopirka i dr.) trebali bismo obavljati znatno češće – barem jednom u tjedan dana.
Za brzinsko održavanje računala možete se poslužiti gotovim proizvodima, maramicama i sprejevima ili onima iz kućne radinosti – pamučnom ili krpicom od mikrovlakana, sprejem za čišćenje i običnom vodom.

ID-100117304Održavanjem čistoće računala i njegova okruženja produljujemo vijek njihova trajanja i njihovu učinkovitost, a činimo puno i za vlastito zdravlje i ugodniji rad.
Prije nego li krenete u avanturu čišćenja pročitajte upute i ostale tiskane materijale koje ste dobili uz računalo. Ukoliko niste ‘tehnički tip’ držite se površinskog čišćenja, a detaljno čišćenje prepustite onome tko se u računala razumije i kome neće kasnije predstavljati problem pospajati komponente.

Prije svega računalo treba ugasiti i isključiti napajanje. Čišćenje računala, kao i svakog drugog uređaja pod naponom, nosi određene rizike.
Prljavština unutar računala uglavnom je prašina koju teško možemo izbjeći. Kod računala koja su smještena na podu nakupi se posebno velika količina prašine. Stoga savjetujemo redovito prebrisavanje prašine i održavanje prostora na i oko kojeg se računalo nalazi.

U rješavanju problema izvan, ali i unutar računala možemo se poslužiti usisivačem. Snaga usisavanja unutrašnjosti računala treba biti podešena na minimum kako ne bi oštetili pojedine djelove ili usisali koji dio, a samo usisavanje treba obaviti vrlo pažljivo, malo iz daljine. Svaki dio treba oprezno očistiti od prašine.
Teže dostupna mjesta moguće je očistiti pomoću komprimiranog zraka (može se kupiti u svakoj bolje opremljenoj prodavaonici računalne opreme). Za čišćenje unutrašnjosti računala ne preporuča se korištenje bilo kakvih kemijskih sredstava.
Preporučujemo nabavu sredstava u specijaliziranim prodavaonicama za računalnu opremu. Sredstvo treba uvijek prvo nanijeti na tkaninu (valja izbjegavati papirnate ubruse i tkanine koje se mucaju, sasvim su prihvatljive obične pamučne kuhinjske krpe ili one od mikrovlakana).
Tipkovnica je obično sadrži najviše prljavštine. Preporučujemo da se prije čišćenja odpoji, a prije kemijskog čišćenja trebalo bi je očistiti vakumskim čistačem koji sakuplja krutu prljavštinu i prašinu, a teško dostupna mjesta ispuhati komprimiranim zrakom.
I tipkovnicu i priključni kabel valja prebrisati. Svaku pojedinu tipku s tipkovnice moguće je ukloniti i ponovno vratiti. To treba raditi samo onaj tko je siguran u to kako se tipke uklanjaju i vraćaju jer neopreznim rukovanjem možemo oštetiti tipkovnicu.
Miš također treba prebrisati, odstraniti prljavštinu koja se nakuplja povlačenjem po površini (odozdo) i prljavštinu koja nastaje manipulacijom.
Monitor preporučamo očistiti sredstvom za čišćenje površine ekrana sa što blažim pokretima, osobito kod LCD ekrana.
Pisač, skener ili multifunkcijski uređaj također je potrebno redovito prebrisavati i ispuhati komprimiranim zrakom pri čemu nalažemo poseban oprez oko prostora gdje su smještene patrone s bojama, odnosno tonerima.
Staklenu površinu skenera može se prebrisati i klasičnim sredstvom za čišćenje stakala.
Nakon čišćenja uređaja potrebno je prebrisati i priključne kabele i konektore na kabelima, matičnoj ploči računala i ostalim uređajima – njih je dovoljno ispuhati komprimiranim zrakom, primjena sredstava za čišćenje nije uputna (mokre krpe ne dolaze u obzir!).

Image courtesy of imagerymajestic at FreeDigitalPhotos.net

ostavite svoj komentar