Čuvanje jabuka

Sezona je jesenskih plodova, između ostalog i jabuka. Stara izreka kaže: “Jabuka na dan, tjera liječnika iz kuće van” i potiče nas da svaki dan konzumiramo barem jednu jabuku. Najbolje je konzumirati one sezonske ili ovogodišnje. Kupnjom i skladištenjem većih količina imamo mogućnost uštedjeti (dobiti manju cijenu po kilogramu, uštedjeti na ambalaži, prijevozu i sl.), a jabuka je voće koje se može dugo čuvati.

Plodove treba brati s peteljkom, po suhom vremenu. Najbolje je za čuvanje pospremiti plodove sorti koje dozrijevaju u periodu između  jeseni i zime. Prilikom berbe važno je pažljivo brati i rukovati njime tako da se plod ne ošteti. Ako se to i dogodi, oštećeni plod treba konzumirati što prije ili preraditi.

Kako čuvati cijele jabuke?

Kako bi se jabuke što dulje sačuvale važno je: držati ih podalje od izravnog sunčevog svjetla, ne skladištiti pored drugog voća.

Za čuvanje valja odabrati zdrave plodove, bez vidljivih znakova oštećenja ili simptoma bolesti. Nije ih potrebno prati ili brisati. Svježe ubrane jabuke najbolje prvih dva do tri tjedna ostaviti na hladnom mjestu, potom izdvojiti one koje su se počele kvariti (zbog oštećenja ili bolesti).

Apples, Basket, Fruits, Apple Basket, Fruit Basket

Uputno je razdvojiti različite sorte, jer se razlikuju po sposobnosti čuvanja, a one koje se mogu čuvati kraće vrijeme mogu ugroziti one koje se mogu čuvati duži vremenski period.

Prikupljene jabuke sortirati prema krupnoći (velike, srednje, male). Male jabuke bolje je koristiti za preradu (za džemove, marmelade, sokove, kompote). Za čuvanje je najbolje odabrati plodove srednje veličine (veći plodovi oslobađaju više etilena što ubrzava proces fermentacije).

Prostor za čuvanje jabuka trebao bi biti čist i suh, provjetren, optimalna temperatura za skladištenje jabuke je do 4°C , vlažnost zraka od 85 do 95% (u slučaju niske vlažnosti može doći do promjene boje na plodovima). Manje količine najbolje je čuvati u ladici za voće u hladnjaku.

Ljetne sorte imaju kraći period čuvanja (15 do 20 dana), jesenske sorte nešto duže (do tri mjeseca), zimske sorte mogu se čuvati duže vrijeme (mjesecima). Plodovi se beru kad su optimalno zreli (ne smiju biti ni zeleni ni prezreli).

Apple, Fruit, Red Apple, Apples, Vitamins, Yummy

Najjednostavnije je čuvati jabuke u kutijama (kartonskim) ili košarama (prirodnim, pletenim). Provjetravanje i provjera stanja plodova mora vršiti redovno i često. Plodovi jabuke mogu se i pojedinačno zamotavati u papir i složiti u dva do tri reda. Također se mogu čuvati u pijesku u koji smo dodali malo pepela. (na dno kutije usipa se pijesak u sloju debljine 3 cm, poredaju se  jabuke, tako da se plodovi ne dodiruju međusobno, poredane plodove posipa se pijeskom). Na ovaj način može se skladištiti dva do tri reda jabuka. Vlažnost pijeska ne bit smjela biti veća od 4% jer može dovesti do propadanja plodova. Umjesto pijeska mogu se koristiti i drugi suhi, rastresiti materijali (piljevina, mahovina, slama). Pri tom valja  imati na umu da jabuka lako poprima mirise iz okoline i materijal u koji zatrpavamo jabuke može promijeniti miris plodovima jabuke. Skladištena na ovaj način jabuka se može očuvati do proljeća ukoliko su uvjeti u skladištu odgovarajući.

Jabuke se mogu čuvati i u plastičnim vrećicama na kojima se napravile rupice (pa tijekom vlažnog dana u vrećici dolazi do kondenzacije, tijekom suhog plodovi apsorbiraju vlagu).

Uskladištene jabuke važno je redovito pregledavati i odstraniti plodove koji pokazuju znakove propadanja.

Kako čuvati narezane jabuke?

Narezane jabuke možemo pohraniti u plastičnu vrećicu ili posudu, koja se može dobro zatvoriti, nakapati limunovim sokom i staviti u hladnjak. Ostati će svježe tri do pet dana.

Zamrzavanje jabuka

Jabuke možemo čuvati u zamrzivač no, moramo znati da će izgubiti teksturu (neće biti hrskave) Kada ih želimo zamrznuti najbolje je prethodno ih naribati ili narezati i koristiti za slastice, kolače, umake i sl. Želimo li zamrznute jabuke peči, nije potrebno prethodno ih odmrzavati već zamrznute kriške jednostavno staviti u koru za pitu s ostatkom nadjeva, prekriti tijestom i peći.

Image by Ingrid from Pixabay 
Image by Larisa Koshkina from Pixabay

ostavite svoj komentar