Cvijeće na balkonu

Balkon kao oaza…

Na terasama i balkonima prostor nam je najčešće ograničen. Upravo zato je važno pomno planiranje – što, kako, gdje.
Za one koji žive u stanovima balkoni su oaze za opuštanje i uživanje u barem malo zelenila. Što posaditi u ograničenim uvjetima? Stručnjaci kažu – treba razmišljati okomito. Cvijeće treba saditi na police ili pak objesiti sa stropa i tako prostor iskoristiti maksimalno moguće.

Mjesto za cvijeće mora biti pristupačno kako biste mogli neometano njegovati biljke. Pri tome treba voditi računa da se prilikom zaljevanja i sadnje ili presađivanja ne nanosi šteta zidovima, podovima, susjedima i sl.
Mjesto za cvijeće mora biti zaštićeno od vremenskih neprilika, posebno vjetra. Najprimjerenije su površine na južnoj strani, premda je tada potrebno obilnije i češće zalijevanje. Na istočnoj i zapadnoj strani uspijevaju biljke koje manje bogato cvjetaju, ali im zato treba manje zalijevanja.

Razmislite o tome što želite posaditi, kada želite uživati u cvatu, koliko se biljka širi, koliko je zahtjevna, što ćete s biljem za vrijeme godišnjeg odmora ili drugog izbivanja.
Računajte s potrebom osiguranja mjesta i za vrtni alat, zemlju, gnojivo, rukavice i sl.

 

“Typical Window Balcony With Flowers In Lisbon”- Image courtesy of artur84 / FreeDigitalPhotos.net

Većina balkonskog cvijeća jednogodišnje su biljke pa ih je potrebno saditi svake godine. Dio biljaka može se uzgojiti iz sjemena što je cijenom pristupačnije ili se možete odlučiti za trajnice koje uspijevaju kao balkonske biljke (glicinija, bršljan, kozja krv, pavitina, lozica…).
Potražite savjet u vrtnim centrima i prodavaonicama cvijeća, prolistajte koji časopis, ukradite ideju, kreirajte.
Odabir posuda također je važan faktor uspjeha, zato…pročitajte

ostavite svoj komentar