Posude za cvijeće

Uloga posude u životu biljke…

Između ukrasne posude za cvijeće i posude za sadnju razlika je u drenažnom otvoru na dnu posude – ukrasne posude nemaju taj otvor. To je prednost ukrasnih posuda jer ih kao takve možemo staviti bilo gdje bez bojazni od prelijevanja vode, istovremeno i nedostatak jer se u ukrasnim posudama češće sakuplja suvišna vlaga što je najčešći uzrok propadanja (truljenja) bilja.

Juni 10 balcony 001Ove negativne posljedice možemo izbjeći na način da ½ sata nakon zalijevanja bilja izlijemo suvišnu tekućinu iz ukrasne posude ili možemo biljku umetnuti u nešto veću ukrasnu posudu na čije dno rasporedimo glinene kuglice koje će konstantno biti vlažne, ali korijen biljke neće biti u izravnom doticaju s vodom i trunuti.
Koju vrstu posude odabrati?
Posuda treba zadovoljiti estetske i funkcionalne kriterije – biti ukras i zadovoljiti potrebe biljke. Prvo treba razmisliti o vrsti biljke koju želimo posaditi. Obzirom na to odabrat ćemo širu, užu, veću, manju ili drugu posudu.
Isto tako moramo razmisliti želimo li u posudu posaditi jednu ili više biljaka, jesu li kompatibilne, jesu li niskog ili visokog rasta, grmolike, razvijaju li plitki ili duboki korijen i sl.

Neke biljke vole sunčana, druge sjenovita mjesta. Posude od neotpornih materijala prikladne su za zatvorene ili natkrivene prostore, zaštićene od direktog utjecaja vremenskih (ne)prilika. Na otvorenom i nezaštićenom prosotru treba izbjegavati košare, drvene i pletene posude.
Vodeći se estetskim kriterijima uskladit ćemo boju posuda sa okolinom i stilom uređenja, a isto tako moramo imati u vidu da biljke visokog rasta ne izgledaju lijepo u plitkim i širokim posudama.
Plitke i široke posude trebale bi imati barem 15 cm dubine kako bi biljke mogle razviti korijen.
Viseće posude trebale bi biti lakše i čvršće.

Što se materijala od kojih je posuda izrađena treba imati u vidu sljedeće:

Plastične (i stakloplastične) posude su lagane, nisu skupe, otporne su i jednostavne za održavanje. One izrađene od kvalitetnije plastike zadovoljavaju i estetski kriterij.

Gumene posude ekološke su, također relativno lagane, lijepe su i lako se održavaju. Neke možemo napraviti i sami.

Drvene posude također su lagane, ali su osjetljivije na atmosferilije i kraći im je vijek trajanja – ovisi o tome kako ih održavamo i gdje se nalaze. Preporuka je ne stavljati ih izravno na zemlju nego na povišenu površinu i premazivati ih redovito zaštitom koja neće naštetiti bilju.

Metalne posude su lagane, ali mogu otpuštati štetne tvari i hrđati, osim ako nisu premazane nekim zaštitnim slojem i obložene ztaštitnom folijom iznutra. Brzo se i jako zagrijavaju na direktnom suncu pa u njih treba saditi biljke otporne na toplinu i isušivanje i treba ih pozicionirati na mjesta koja nisu izložena direktom suncu.

Posuda za cvijeće ne smije biti premala, ali niti prevelika. Ukoliko je posuda prevelika korijen biljke će najvjerojatnije strunuti zbog viška vlage. S druge strane, ako korijen izlazi iz posude biljku treba presaditi u veču posudu – za broj veću, (oko dva do tri cm prostora više).

Dobro odabrana posuda i primjerena njega supstrat omogućit će optimalan razvoj biljke.

ostavite svoj komentar